Με ένα αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα και επίπεδο ρεκόρ χρέους, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θέλει να είναι βέβαιη ότι δεν θα παρασυρθεί στο παιχνίδι του ντόμινο της κρίσης χρέους του ευρώ, για αυτό και οι ισχυρές πιέσεις και το lobbying του Παρισιού τρόπους για την στήριξη των τραπεζών της Ευρώπης. Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι εάν η κρίση συνεχιστεί τότε θα χτυπήσει την πόρτα της Γαλλίας, με την τράπεζα Dexia να αποτελεί το θανατηφόρο χτύπημα.
Η Γαλλία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ύπαρξης μιας πανευρωπαϊκής ένωσης τραπεζών και – λόγω την έκθεσης των δικών της τραπεζών στις «προβληματικές» χώρες - της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα κεφάλαια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Οι Γάλλοι πιέζουν για έναν απλό λόγο: Ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι είναι οι επόμενοι μετά την Ιταλία, επισημαίνει ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy.
Η κρίση του χρέους έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες και έχουν λάβει διεθνή διάσωση. Η Ισπανία ζήτησε τη βοήθειά για τις τράπεζές της. Η Κύπρος το ίδιο. Η Ιταλία έχει πρόσφατα δει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Οι επενδυτές δίνουν σήμερα στη Γαλλία το «πλεονέκτημα της αμφιβολίας», οδηγώντας τις γαλλικές αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς αναζητούν τη σχετική ασφάλεια από ομόλογα που εκδίδονται από μία χώρα του πυρήνα η οποία μάλιστα προσφέρει αποδόσεις πολύ υψηλότερες από ότι η Γερμανία.
Ωστόσο, τα οικονομικά της Γαλλίας δεν είναι τόσο καλά όσο της Γερμανίας, και οι τράπεζές της έχουν μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και την Ιταλία - μια ανησυχία που έχει επηρεάσει την απάντησή της στην κρίση.
Είναι σαφές ότι η πίεση από την κρίση χρέους θα έρθει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες με υψηλό rating, εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στην «αμοιβαιοποίηση» των κινδύνων, τονίζει ο Michel Martinez, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale.
O Hollande υποστηρίζει έντονα την ιδέα της δημιουργίας μιας ένωσης τραπεζών στην Ευρώπη, με μια κεντρική εποπτική αρχή, την από κοινού εγγύηση των καταθέσεων και ένα ταμείο για τις «αποτυχημένες» τράπεζες. Η Γαλλία, επίσης, πιέζει γενικότερα για πιο άμεσες λύσεις που θα μπορούσαν να προστατέψουν τις τράπεζες από τους κινδύνους που συνδέονται με το χρέος της Νότιας Ευρώπης, και όλα αυτά γιατί έχει πλήρη επίγνωση ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την ταχύτητα αστραπής και να φτάσει στην πόρτα της.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν πει επανειλημμένα ότι η προοπτική του ότι το Παρίσι μπορεί να αναγκαστεί να στηρίξει τις τράπεζές του, είναι ένας παράγοντας που θα βαρύνει την αξιολόγηση της Γαλλίας, την οποία η Standard & Poor’s έχει ήδη υποβαθμίσει από τον Ιανουάριο, κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑΑ.
Ο Egan-Jones, ένας μικρότερος οίκος αξιολογήσης, ο οποίος έχει γίνει γνωστός από τις πολύ πιο επιθετικές υποβαθμίσεις σε σχέση με αυτές των αντιπάλων του, μείωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας σε ΒΒΒ- τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι μπορεί να χρειαστεί στήριξη για τις τράπεζές της.
Επιπλέον, η Moody’s υποβάθμισε τις γαλλικές τράπεζες BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, μαζί με άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καθόλου σαφές σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τις τράπεζές της.
Εκτός από το δικό της οικονομικό… άγχος - το ακαθάριστο χρέος της είναι περίπου στο 90% του ΑΕΠ και αυξάνεται - και οι τράπεζες της έχουν μεγάλη έκθεση στις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης.
Οι κάποτε κορυφαίοι δανειστές της Ελλάδας, οι τράπεζες της Γαλλίας, έχουν υποχωρήσει ήσυχα από τη χώρα. Αλλά ενώ δεν κατέχουν πλέον μεγάλες ποσότητες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η Credit Lyonnais και η Societe Generale εξακολουθούν να «υπάρχουν» στην Ελλάδα μέσω των θυγατρικών της.
Η BNP Paribas, η Credit Agricole, η Societe Generale και η Dexia, εντωμεταξύ, έχουν μια συνδυασμένη έκθεση ύψους 32,5 δισ. ευρώ στο ιταλικό δημόσιο χρέος. Η Moody’s σημείωσε ότι η BNP έχει εκτεθεί στην Ιταλία μέσω της τοπικής θυγατρικής της BNL, η οποία έχει ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 71 δισ. ευρώ, και 11 δισ. ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Η Dexia είναι η πιο εκτεθειμένη στο ιταλικό δημόσιο χρέος, με 11,7 ευρώ στα βιβλία της, αλλά ακόμα κι αν η κρίση του χρέους δεν καταποντίσει την Ιταλία, η βαθιά προβληματική Dexia θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγάλο χτύπημα στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας.
Ο γαλλο-βελγικός όμιλος, ο οποίος έχει ζητήσει ήδη δύο σχέδια διάσωσης σε τρία χρόνια, αυτή τη στιγμή συντηρείται με 55 δισ. ευρώ εγγυήσεων από τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, έχει ζητήσει το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 90 δισ. ευρώ - κοντά στα 100 δις ευρώ που είναι και το σύνολο του πακέτου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr