Το υψηλό επίπεδο της αβεβαιότητας όσον αφορά την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης που θα εκλεγχθεί στις 6 Μαΐου, στο να διασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη, τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από την κοινωνία, για την εφαρμογή του άμεσου γύρου των μέτρων λιτότητας , που αγγίζουν το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ ) για το 2012, όπως συμφωνήθηκε με την Τρόικα, είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας για μια ισχυρότερη και μακράς διάρκειας έξοδο της χώρας από την αξιολόγηση του default ( selective default για την S&P/ restricted default για την Fitch), όπως επισημαίνει η Citigroup.
Με λίγα λόγια, η Citi εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολογήσης, οι οποίοι είχαν «υποσχεθεί» ότι θα αναβαθμίσουν (έστω και λίγο) την αξιολόγηση της Ελλάδας, μόλις oλοκληρωθεί το PSI, θα το καθυστερήσουν μέχρι να βεβαιθωθούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί εγγύηση για τήρηση των συμφωνηθέντων μέτρων.
Επιπλέον, όπως τονίζει, η νέα κυβέρνηση πρέπει να εντοπίσει πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-14 μέχρι την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, τον Ιούνιο, και αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα σημείο που θα τραβήξει την προσοχή των οίκων αξιολόγησης.
Η Citi σημειώνει πως αναμένει ότι η Ελλάδα θα ξαναζήσει πίεση γύρω από την αξιολόγησή εντός του τρέχοντος έτους, καθώς θα γίνει ευρύτερα ξεκάθαρο το ότι η συμφωνία του PSI είναι ανεπαρκής για να επιστρέψει η χώρα σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία. Στην πραγματικότητα, στις τελευταίες προβλέψεις της Citi, ακόμη και αφού ληφθηκε υπόψη η επίδραση της αναδιάρθρωσης του χρέους, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 180% του ΑΕΠ το 2014. Ακόμη και αν η Ελλάδα προχωρήσει με τα επιπλέον μέτρα λιτότητας στα επόμενα χρόνια, με την συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία εν μέρει προκλήθηκε από τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι απίθανο να δει τους δείκτες του χρέους της να μειώνονται προς βιώσιμα επίπεδα μεσοπρόθεσμα.
Έτσι, η Citi συνεχίζει να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία μείωσης του χρέους της, που ενδεχομένως θα αφορά και τους επίσημους πιστωτές της, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα ξαναδεί την αξιολόγηση του default στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr