Οι επενδυτές συνεπώς, δεν έχουν και πολλούς λόγους να κρατηθούν μακριά από τον… πανικό. Η Morgan Stanley Smith και ο στρατηγικός αναλυτής Adam Parker, υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αγορές και δηλώνουν bearish απέναντι στις μετοχές, τονίζοντας πάντως πως υπάρχουν και λόγοι για να είναι κανείς bullish. Απλά, εάν τους βάλει κανείς σε μία ζυγαρία, θα γύρει επικίνδυνα προς την πλευρά των αρκούδων.
Bearish Παράγοντες
Οπως σημειωνεί ο Parker, υπάρχουν επτά ξεκάθαροι λόγοι για να είναι κανείς bearish απέναντι στις αγορές το επόμενο διάστημα:
- Πρώτον,
η συνεχιζόμενη απομόχλευση στις αγορές των μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσει την πορεία της. Όπως επισημαίνει ο οίκος, ιστορικά, η συνέπεια ενός τέτοιου γεγονότος είναι η υποτονική ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Επίσης, η Ευρώπη είναι σε κίνδυνο ολίσθησης σε μια "χαμένη δεκαετία" που προκλήθηκε από την έλλειψη ηγεσίας και θεσμικής ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και όχι μόνο.
-
Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι υπερβολικά εξαρτώμενη από τη χάραξη πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές. Και πολλοί δεν είναι τόσο έμπειροι όπως οι χαράσσοντες πολιτική στις ανεπτυγμένες αγορές.
-Τα βάρη των χρεών είναι υπερβολικά υψηλά σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ετσι, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι χρειάζεται να γίνουν ιδιαίτερα σκληρές πολιτικές επιλογές, αλλίως οι νομισματικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο.
-Η πτώση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη.
- Η απόδοση του 10-ετούς αμερικάνικου κρατικού ομολόγου παραμένει κοντά στα χαμηλά πολλών δεκαετιών. Καθώς θα αυξάνεται κατά τα επόμενα έτη, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αντίθετο άνεμο για την αύξηση των δεικτών p/e.
-O κίνδυνος ενός σημαντικού αρνητικού γεγονότος, όπως μια τρομοκρατική επίθεση, είναι έντονα παρών.
Από την άλλη μεριά, ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως υπάρχουν και κάποιοι (λιγότεροι όμως) λόγοι να είναι κανείς
bullish, οι εξής:
- Τo p/e 12αμήνου, το οποίο διαμορφώνεται κοντά στο 13 για τις παγκόσμιες και τις αμερικανικές μετοχές, είναι σε ιστορικά χαμηλά. Οι μετοχές είναι επίσης φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα και τα μετρητά.
- Παρά την ύφεση στην Ευρώπη, η αμερικάνικη αλλά και τη παγκόσμια ανάπτυξη πιθανότατα να παραμείνουν σε θετικά επίπεδα, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται τώρα μεν, αλλά θα καταφέρει να κινειθεί στα θετικά χαρη στην ισχυρή ανάπτυξη στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες.
- Η καταναλωτική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, αφού, για παράδειγμα, μόνο το 2% των Βραζιλιάνων έχουν στεγαστικό δάνειο.
- Ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι χαμηλός και αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα. Οι πιέσεις στις -τιμές, συνεπώς, είναι απίθανο να δημιουργήσουν πρόβλημα στις περισσότερες οικονομίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
-Με σχεδόν κάθε μέτρηση, ο πλανήτης είναι τώρα πιο ήσυχος από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά οίκος, «θυμηθείτε την παλαιά παροιμία: όταν τα αγαθά διασχίζουν τα σύνορα, οι στρατιώτες δεν το κάνουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr