Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μία «ξαφνική κρίση» θα πυροδοτηθεί όταν ένα κράτος θα δηλώσει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές του, χωρίς να λάβει εξωτερική βοήθεια, όπως διάσωση από το ΔΝΤ, οικονομική βοήθεια από κάποιο/κάποια κράτη ή επαναδιαπραγμέτευση με τους πιστωτές.
Εάν δεν υπήρξε η πολιτική αυτή εξέλιξη, δηλαδή οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών στην ευρωζώνη, τότε αυτή η ξαφνική κρίση είχε 65% πιθανότητες να σκάσει στις 26 Νοεμβρίου, όπως σημειώνει η Exclusive Analysis, κάτι το οποίο είχε υπογραμμίσει σε έκθεσή της στις 8 Νοεμβρίου, και επισημαίνει πως δεν παίρνει πίσω αυτή την εκτίμησή της, αλλά απλά μετατίτεται χρονικά για τα τέλη του Ιανουαρίου του 2012.
Όπως επισημαίνει δίνεται ένας πολύ μικρός μήνας του μέλιτος στην Ελλάδα και την Ιταλία αυτή τη στιγμή, για στήριξή τους από τους ευρωπαίους ηγέτες, για αυτό και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι καταστροφικό μέσα στον επόμενο μήνα και κάτι.
Ωστόσο, αυτή η περίοδος χάριτος δεν πρόκειται να κρατήσει το 2012, καθώς τόσο οι τεχνοκράτες όσο και άλλα γεγονότα τα οποία αγοράζουν χρόνο για την ευρωζώνη, δεν αναμένεται να μπορέσουν να το κάνουν για πολύ.
Όπως επισημαίνεται, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην ιταλική και την ισπανική αγορά ομολόγων βοήθησαν στην πτώση των αποδόσεων από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που άγγιξαν, αλλά αυτή η ευφορία δεν θα έχει διάρκεια.
Δεν θα έχει διάρκεια επίσης ούτε η ευφορία και οι ελπίδες που έχουν δημιουργήσει γύρω από την Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, για λύση διαρκεία στην κρίση.
Oι συζητήσεις για νέες Συνθήκες και περισσότερη λιτότητα καθώς η πιθανότητα δημιουργίας τεράστιων μπαζούκα, δίνουν αισιοδοξία στις αγορές, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί καθώς η ευρωζώνη αναμένεται να ζήσει μία τεράστια τραπεζική κρίση, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα στηρίξουν το ΔΝΤ με εκατοντάδες εκατομμύρια έτσι ώστε να βοηθήσει την Ιταλία ή την ευρωζώνη, ωστόσο το τρέχον αλλά και το επόμενο διάστημα είναι άκρως επικίνδυνο. Όπως επισημαίνει, η άποψή του για τις αγορές αλλά και την κρίση είναι πολυ bearish και «βλέπει» μάλιστα τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά μέχρι τα τέλη του έτους.
Ο Weinberg σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του ευρώ, αλλά σημαίνει πως η ευρωζώνη θα ζήσει μία σοβαρότατη τραπεζική κρίση η οποία θα χρειαστεί χρόνια να επιλυθεί, και θα μπει σε περίοδο οικονομικής «ύφεσης» (depression).
H μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι η ενδυνάμωση των τραπεζών έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το default κρατών, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα πολυ πιθανό ενδεχόμενο και μία άμεση απειλή, όπως καταλήγει.