Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της First Global, κ. Devina Mehra, τα bailouts ουσιαστικά σώζουν τον τραπεζικό κλάδο των πιστωτών κρατών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και όχι τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα.
Αγοράζοντας χρόνο, κάτι το οποίο είναι και ο μοναδικός στόχος των διασώσεων, επιτρέπουν στις δικές τους εθνικές τράπεζες να… κανονίσουν τους λογαριασμούς τους με αυτές τις προβληματικές οικονομίες. Οπως σημειώνει ο αναλυτής, είναι προφανές πως από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, οι μεγάλες τράπεζες σε Γερμανία και Γαλλία, έχουν σταδιακά μειώσει την έκθεσή τους στις αγορές χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οπως επισημαίνει, η καθαρή έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), έχει μειωθεί από περισσότερα από 500 δις δολάρια σε περίπου 230 δις δολάρια, στα τέλη του 2010, μία μείωση δηλαδή της τάξης του 55%. Τα νούμερα δείχνουν πως οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, έχουν εμεταλλευτεί την όλη κατάσταση και την καθυστέρηση της ΕΕ στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος, και έχουν μειώσει τις θέσεις τους στα προβληματικά αυτά κράτη. Αυτό, συμφωνα με τον κ. Mehra, κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αφού αυτή η διαδικασία φυσικά οδηγεί στην αύξηση του κόστους δανεισμού τους.Οπως επισημαίνει ο αναλυτής, εάν οι υπερχρεωμένες αυτές χώρες αναγκαστούν μόνες να πληρώσουν για τα λάθη τους νοικοκυρεύοντας τα δημοσιονομικά τους, κάτι που έχει ήδη χτυπήσει τις οικονομίες τους ισχυρότατα και τα όποια οφέλη της τελευταίας δεκαετίας έχουν πλέον εξαλειφθεί, οι δανειστές δεν μπορεί να μην έχουν κανένα ρόλο σε όλο αυτό.
Οι προβληματικές οικονομίες έχουν χτυπηθεί περαιτέρω κατά την διάρκεια της όλης αυτής διαδικασίας, αφού αναγκάζονται να εφαρμόσουν περισσότερα και σκληρότερα μέτρα λιτότητας, και οι πιστωτές το μόνο που κάνουν τόσο καιρό είναι να ξεφορτώνονται σιγά-σιγά τα τοξικά assets από τους ισολογισμούς τους.
Οπως καταλήγει ο κ. Mehra, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να οδηγούνται σχεδόν βέβαια προς κάποια μορφή αναδιάρθρωσης στο κοντινό ή το μακρινό μέλλον, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ισολογισμός της ΕΚΤ. Εάν κηρύξει default η Ελλάδα και η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της χώρας, τότε ο ισολογισμός της θα ζημιωθεί, και μάλιστα σημαντικά, κι έτσι θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά πριν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr