Εκτός από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι η μεταβλητότητα των μετοχικών τιμών είναι ασυνήθιστα χαμηλή, παρά την ύπαρξη μίας σειράς σημαντικών κινδύνων. Κάποιος θα μπορούσε πραγματικά να αναρωτηθεί γιατί η κρίση στη Μέση Ανατολή, η κρίση κρατικού χρέους στην περιφερειακή Ευρώπη και η υποβάθμιση των προοπτικών του χρέους των ΗΠΑ από την S&P δεν έχουν προκαλέσει περισσότερες αναταράξεις. Οι επενδυτές είναι τόσο σίγουροι; Αυτό, δεν τεκμηριώνεται από τις μετρήσεις των σχετικών δεικτών ερευνών που διενεργούνται σχετικά με το επενδυτικό κλίμα. Αυτοί οι δείκτες δεν υποδεικνύουν μία ασυνήθιστη αισιοδοξία ή μία επιθετική τοποθέτηση από την πλευρά των επενδυτών. Κατά μέσο όρο, οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο συνετοί και προσεκτικοί παρά σίγουροι.
Πιστεύουμε ότι η ανθεκτικότητα των μετοχικών αγορών μπορεί πιο εύκολα να αποδοθεί στα δυνατά θεμελιώδη και στην έλλειψη εναλλακτικών επενδυτικών λύσεων που αποφέρουν ικανοποιητική απόδοση (yield). Άλλωστε, οι μετοχές δεν είναι ακριβές και οι περισσότερες από τις λοιπές κατηγορίες επενδύσεων είναι απίθανο να σημειώσουν αποδόσεις μεγαλύτερες από 3% με 6% ετησίως. Επομένως, πολλοί επενδυτές κατέχουν μετοχές κυρίως για λόγους αρχής και λιγότερο από πεποίθηση για τη πορεία των αγορών.
Διατηρούν ήπιες προσδοκίες και δεν είναι πιθανό να απογοητευθούν βραχυπρόθεσμα, εκτός εάν τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή ή του κρατικού χρέους πραγματικά κλιμακωθούν και τεθούν εκτός ελέγχου. Η θεμελιώδης εικόνα για τις μετοχές, ξεκάθαρα φαντάζει καλύτερη τώρα από ότι πριν ένα χρόνο ακριβώς, με την παγκόσμια ανάκαμψη πολύ πιο εκτεταμένη και σταθερή. Μετά από μία περίοδο ισχυρής εταιρικής κερδοφορίας (40% το 2010, περίπου 15% το πρώτο τρίμηνο του 2011), οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι πραγματικά εύρωστοι, σε αντίθεση με ορισμένους κρατικούς ισολογισμούς.
Με δεδομένη την ισχυρή αύξηση κερδών, οι αποτιμήσεις των μετοχικών αγορών εμφανίζονται αξιοπρεπείς, και σε σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα εταιρικά κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα τα υψηλά του 2007 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά 25% κάτω από τα υψηλά του
2007. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό το χαμηλότερο επίπεδο τιμών οφείλεται κυρίως στην αποτίμηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και ορισμένων αμυντικών κλάδων. Οι αποτιμήσεις των
κυκλικών μετοχών εμφανίζονται να έχουν ακολουθήσει έντονη ανοδική πορεία και έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικές.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το σενάριο των "ρευστοποιήσεων το Μάιο" είναι το γεγονός ότι έχει μεγάλη σημασία η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής. Θα πρέπει να επιλεχθεί η σωστή ημερομηνία τόσο της ρευστοποίησης όσο και της επαναγοράς! Αυτό είναι συχνά δύσκολο. Εκτός από αυτό, δεν θεωρούμε ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι ή ότι οι
μετοχές είναι υπερτιμημένες. Οι μετοχές αντιμετωπίζουν αναμφισβήτητα ορισμένες αντιξοότητες, αλλά αυτό είναι ήδη γνωστό στην αγορά και φαίνεται να προεξοφλείται επαρκώς.
Πιθανότατα βαίνουμε προς ένα χαμηλής ρευστότητας, υψηλών διακυμάνσεων καλοκαίρι, κατά το οποίο οι μετοχές θα κινηθούν σε περιορισμένο εύρος, επηρεαζόμενες από την ενδυνάμωση των εταιρικών θεμελιωδών και μιας μικρής εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το περιβάλλον προτιμούμε να επενδύουμε στην ελκυστική οικονομική ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών και στα υψηλότερα μερίσματα που διατίθενται στις ανεπτυγμένες αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr