Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν δημοσιονομική λιτότητα μέσα στο 2011. Γνωρίζουν ότι οι αυξήσεις μισθών πιθανότατα θα είναι ισχνές. Φοβούνται ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν αισθητά άμεσα. Και ίσως το πιο σημαντικό: έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι θα πληρώσουν το τίμημα ενός πληθυσμού που γερνά. Η πιθανή επιδείνωση των παροχών των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα απασχολεί όλο και περισσότερο τις δημόσιες συζητήσεις. Γιατί λοιπόν, θα έπρεπε αυτοί οι καταναλωτές να ξεκινήσουν να δαπανούν περισσότερο τώρα; Πολλοί αναλυτές υπαινίσσονται ότι έτσι πρέπει, γιατί έτσι πράττουν φυσιολογικά οι καταναλωτές σε αυτή την φάση του οικονομικού κύκλου. Άλλα μέχρι τώρα σχεδόν τίποτα δεν υπήρξε “φυσιολογικό” σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο. Στο μεταξύ, οι επενδυτές που φοβούνται το ενδεχόμενο νέου κύματος
ύφεσης, ρευστοποιούν τις μετοχές και αγοράζουν ομόλογα, μία πράξη που από μόνη της αυξάνει το ενδεχόμενο πραγμάτωσης του φόβου τους. Αυτοί οι επενδυτές επίσης διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον λίγα πυρομαχικά για να εμποδίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που προκύψει. Τα παραδοσιακά φάρμακα, όπως η νομισματική πολιτική (μειώνοντας τα επιτόκια) και η δημοσιονομική πολιτική (μειώνοντας τους φόρους) έχουν ήδη εξαντληθεί. Μόνο τα «μη συμβατικά» φάρμακα παραμένουν, όπως η εκτύπωση νέου χρήματος ή οι περικοπές φόρων χωρίς την ύπαρξη άλλων πόρων. Μερικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τυπογραφείο τους αρκετά, αλλά αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι δεν είναι τόσο εύκολο να «αναγκάσεις» τους επενδυτές που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο, να αποταμιεύουν λιγότερο και να δαπανούν περισσότερο. Επομένως, ο Dr Bernanke ενδέχεται να αυξήσει και άλλο τη δοσολογία του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Συνοψίζοντας, πιστεύουμε ότι η ανησυχία που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές για τις μελλοντικές δαπάνες των καταναλωτών είναι εύλογες. Στην πορεία, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης των ανεπτυγμένων αγορών ενδέχεται να είναι εξαιρετικά ήπια το ίδιο και ο πληθωρισμός. Οι αγορές ομολόγων μπορεί να φαίνεται ότι διαμορφώνουν μία φούσκα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται να σκάσει σύντομα. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, έτσι το μέλλον θα έχουν σημαντικό ρόλο η διασπορά (διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια) και οι μέτριες αποδόσεις.
Για τις μετοχές τα παραπάνω συναινούν προς ένα συγκεχυμένο σενάριο, με ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες για κάμψη (ιδιαίτερα για τις κυκλικές μετοχές) παρά για ανοδική πορεία. Αλλά μακροπρόθεσμα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αμυντικές μετοχές υψηλού μερίσματος προσφέρουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες.
Άρθρο του στρατηγικού αναλυτή της ING IM Europe Ad van Tiggelen
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr