Η αδυναμία διατήρησης του μεσοπρόθεσμου ανοδικού momentum που ξεκίνησε στις 8/6, πέρα από τη δεδομένη αδιαφορία των αγοραστών λόγω της ραστώνης του Αυγούστου και της επιβεβαίωσης του Holiday Effect (άνοδος πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και πτώση κατά τη διάρκεια των διακοπών και μετά), έχει τα βαθύτερα αίτια της στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Παρά τους εφησυχασμούς από πλευράς τρόικας μια σειρά από διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία εξηγούν γιατί η αγορά δεν μπορεί να αντιδράσει. Συγκεκριμένα:
-To Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 υποχώρησε κατά 3.5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2010 θα υπερβεί το 5%.
-Ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 5.5% για τον Ιούλιο, στο υψηλότερο σημείο από το 1997.
-Η ανεργία βρέθηκε στο 12% τον Μάιο του 2010, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004.
-Το spread των δεκαετών ομολόγων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ μετά την υπογραφή του μνημονίου με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων να πλησιάζει το 12%.
-Τα έσοδα από τον τουρισμό για το Α εξάμηνο του 2010 παρουσιάζονται μειωμένα κατά 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.
-Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4.5 % τον Μάιο σε σχέση με 1 χρόνο πριν.
-Η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 39.7% στο επτάμηνο οφείλεται κυρίως στη μείωση των δαπανών κατά 10% και όχι στα έσοδα που αυξήθηκαν κατά 4% στο επτάμηνο έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13.7%.
Όλα αυτά απεικονίζονται στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το Β Τρίμηνο που ανακοινώνονται σιγά σιγά. Ειδικότερα τα αποτελέσματα των εταιρειών επιβαρυμένα και με την καινούρια έκτακτη εισφορά δείχνουν μια τάση επιδείνωσης σε σχέση όχι μόνο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 αλλά και με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα του εξαμήνου δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν καταλύτη για μια ανοδική αντίδραση, σημειώνει ο αναλυτής της χρηματιστηριακής.
Ενώ η στήριξη των 1.560 μονάδων έχει ήδη διασπαστεί και ο δείκτης κινείται προς τις 1.500 μονάδες, ελλείψει εξελίξεων στον ευάλωτο τραπεζικό τομέα που θα μπορούσαν να τον κάνουν πιο εύρωστο και μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα ανασφάλειας και φόβων για διπλή ύφεση, ο Σεπτέμβριος αναμένεται πολύ κρίσιμος. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που ωστόσο δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, με σκοπό την αύξηση των εσόδων για την επίτευξη του στόχου του περιορισμού του ελλείμματος στο 8.1% στο τέλος του έτους. Μεγάλη βαρύτητα αναμένουμε να δοθεί και στα καινούρια αναπτυξιακά μέτρα που είναι απαραίτητα για να βγει η χώρα από τη βαθιά ύφεση. Πολλά θα κριθούν και στο τέλος του Σεπτέμβρη με την επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη δόση του δανείου κάτι που θα μπορούσε να δώσει και πάλι ένα θετικό momentum στην αγορά, καταλήγει η Merit στην ανάλυσή της.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr