Ήδη ο πρώτος μήνας του 2010 ήταν πτωτικός για τους σημαντικότερους δείκτες σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύοντας ότι η πορεία προς την παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι επίπονη και μακρά, αναφέρει η ΑΧΕ. Αναφορικά με τη μεταβλητότητα αναμένουμε να μειωθεί σημαντικά στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, ενώ για την ελληνική κεφαλαιαγορά να παραμείνει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
«Όπως είχαμε επισημάνει η κλιμάκωση της μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα τροφοδοτούμενη από αρνητικά σχόλια για τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας καθώς και από κερδοσκοπικά παιχνίδια ξένων κυρίως funds προκαλεί συνεχώς αναταραχή στην αγορά μετοχών. Για το επόμενο διάστημα περιμένουμε να δούμε κυρίως πως θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές τράπεζες τη πραγματικότητα, των οποίων οι μετοχές αποτελούν το κύριο μοχλό ανόδου ή καθόδου για το γενικό δείκτη», σημειώνει η ΑΧΕ.
Σχετικά με το επίκαιρο ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πιστεύει ότι μια απλή αναγωγή της τωρινής κατάστασης σε σχέση με τη χρεοκοπία επί Χ. Τρικούπη το 1893, θα μας έπειθε ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει μιλώντας πάντα με οικονομικούς όρους. Επίσης πιστεύει ότι είναι σχετικά αδύνατο τούτο να ειπωθεί από επίσημα χείλη για ευνόητους λόγους καθώς και το ότι η αγορά των μετοχών έχει ήδη προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη. Εντούτοις τις τελευταίες μέρες διανύουμε τα πρώτα μικρά σημάδια ανάκαμψης κερδίζοντας κατά ένα μέρος την εμπιστοσύνη της αγοράς και τη στήριξη ευρωπαίων εταίρων σχετικά με αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, σημειώνουν οι αναλυτές της Merit.
«Θεωρούμε δεδομένη κάποια στιγμή την υπαγωγή της Ελλάδος σε καθεστώς κηδεμονίας από την Ε.Ε. και την παροχή ρευστότητας από εκείνη – BAILOUT (Αγγλικός Ναυτικός Όρος)», υποστηρίζει η ΑΧΕ. Πάντως, η παροχή ρευστότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την εξέλιξη των εργασιών του Π.Σ.Α. Στη περίπτωση που πραγματοποιηθεί BAILOUT θα έχουμε μια βραχυχρόνια έκρηξη-άνοδο (sharp & short) στην αγορά μετοχών.
«Αναφορικά με την αναμενόμενη σημερινή έγκριση του ΠΣΑ, το οποίο θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο και τα μέτρα για τη περικοπή δημοσίων δαπανών μάλλον χαλαρά, περιμένουμε να δημιουργήσει ένα θετικό momentum στην αγορά. Τα ιστορικά χαμηλά της δεκαετίας που είδε ο γενικός δείκτης στις 09/03/2009 θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να τα ξαναδούμε. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι oversold καθώς το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί από τον περασμένο Νοέμβρη στην αγορά των ομολόγων. Στις παρούσες συνθήκες πάντως ο πανικός δεν αποτελεί καλό σύμβουλο και η ολική ρευστοποίηση υπαρχόντων θέσεων, ιδιαίτερα επιλεγμένων μετοχών, δεν αποτελεί καλή λύση καθώς οι τιμές τους ίσως και να έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα. Τέλος, αξιολογώντας τη παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός τη προηγούμενη εβδομάδα θα λέγαμε ότι υπήρξε καίριας σημασίας και ουσιαστικής επιτυχίας. Συγκεκριμένα καθησύχασε τον πολιτικό και οικονομικό κόσμο που παρευρέθηκε και έπεισε τόσο για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να ξεφύγει από την κρίση όσο και για την εφαρμογή μέτρων που θα εδραιώσουν την διαφάνεια στο δημόσιο τομέα. Τώρα αυτό που απομένει είναι η μετουσίωση του πολιτικού λόγου σε οικονομικό καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν - αν δεν έχουν ήδη – εξαντληθεί» καταλήγει η ΑΧΕ.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr