Σύμφωνα με τον κ. Marko Mrsnik, κορυφαίο αναλυτή του S&P, εκτός από τα άμεσα και βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την ανάγκη μία αξιόπιστης στρατηγικής στον προϋπολογισμό και μείωσης του υπέρογκου χρέους της, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες ανάγκες, οι οποίες δεν φαίνεται να αναφέρθηκαν σε κανένα πρόγραμμα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων στην Ελλάδα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό και αυτό λόγω των δαπανών που θα χρειαστεί να γίνουν στην Υγεία και στα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Αυτή αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκλιση για την Ελλάδα και εάν δεν αντιμετωπισθεί, τότε τα ήδη άσχημα δημόσια οικονομικά της χώρας θα δουν ακόμα χειρότερες μέρες!
Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση εμείς θα παρακολουθούμε την στρατηγική που ακολουθείται σε αυτό το μέτωπο.
Εάν πετύχει, μέσω δομικών βελτιώσεων, να μειώσει έλλεμμα και δαπάνες, τα ratings της Ελλάδας μπορεί να αυξηθούν. Εάν όμως συνεχιστεί η αδυναμία στα δημόσια οικονομικά, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της χώρας, προσθέτει ο κ. Mrsnik.
Θυμίζουμε πως σήμερα η αξιολογήση της Ελλάδας από τον S&P είναι στο A-, που είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη.
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr