Οπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του διεθνούς οίκου, τα μερίσματα καθίστανται όλο και πιο σημαντικό τμήμα της αναμενόμενης απόδοσης των μετοχικών επενδύσεων. Ιδιαίτερα τώρα, με τις μερισματικές αποδόσεις σε πολλές χώρες να κυμαίνονται στα ίδια ή ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των αποδόσεων (στη λήξη) των κρατικών ομολόγων, είναι εύλογο να αναλογισθούμε και πάλι στα πλεονεκτήματα αυτής της πηγής εισοδήματος. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι στρατηγικές, οι οποίες επικεντρώνονται σε εταιρίες υψηλών μερισματικών αποδόσεων τείνουν να αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε περιόδους ύφεσης, κυρίως σε σχέση με άλλου είδους μετοχικές επενδύσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένας κίνδυνος: στην ύφεση που διανύουμε πολλές εταιρίες είναι πιθανό να περικόψουν μερίσματα, καθώς τα κέρδη υποχωρούν, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα κίνητρα για τη διατήρηση ρευστότητας, δεδομένης της «σφιχτής» τραπεζικής πίστωσης και της εξασθενημένης αγοράς εταιρικών ομολόγων.
Ο κ. κ. Ad van Tiggelen. εκτιμά ότι οι μετοχικές αγορές θα αγγίξουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους μέσα σε αυτό το τρίμηνο και το 2009 θα αποτελέσει ένα έτος υψηλών διακυμάνσεων μέσα σε ένα μεγάλο εύρος τιμών διαπραγμάτευσης. Επομένως, οι επενδυτές θα βρίσκονται στην «αίθουσα αναμονής» έως ότου σχηματισθεί μία πιο διατηρήσιμη ανοδική πορεία από τις προσδοκίες ότι τα εταιρικά κέρδη πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμονής, τα μερίσματα μπορούν να αποτελέσουν μία ιδιαίτερα ελκυστική πηγή εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα περικοπούν δραστικά. Επομένως, η γνώση της αντοχής των μερισμάτων είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.
Σε προηγούμενες υφέσεις, οι πληρωμές μερισμάτων παγκοσμίως έτειναν να αντιστέκονται πολύ ικανοποιητικά. Μόνο μέσα στο 2002 και στα μέσα της δεκαετίας του 70 υποχώρησαν σε επίπεδα μόλις κάτω του 5%. Σε όλες τις υπόλοιπες υφέσεις τα μερίσματα συνέχισαν να ενισχύονται με ήπιο ρυθμό. Οι εταιρίες γενικά αποφεύγουν τις περικοπές μερισμάτων, ακόμα και αν τα κέρδη τους σημειώσουν υποχώρηση, καθώς μία τέτοια απόφαση προοικονομεί δυσοίωνο μέλλον για τους επενδυτές, οι οποίοι τείνουν να τιμωρούν τέτοιες κινήσεις. Οι επιχειρήσεις προτιμούν να διανείμουν προσωρινά στους μετόχους ένα μεγαλύτερο ποσοστό επί των κερδών τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναλογία μερίσματος ως προς τα κέρδη τον περασμένο χρόνο βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα (35%), φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό ότι η κάμψη στα διανεμόμενα μερίσματα αυτή τη φορά θα είναι πιο έντονη σε σύγκριση με προγενέστερες υφέσεις
Ο λόγος είναι απλός: αυτή τη φορά ο χρηματοοικονομικός τομέας, που αποτελεί κλάδο υψηλών μερισμάτων και το προηγούμενο έτος συνείσφερε το 1/3 των συνολικών διανεμηθέντων μερισμάτων , βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος..
Σύμφωνα με την ING, πολλές τράπεζες πρόκειται προσωρινά είτε να περικόψουν είτε ακόμα και να μη διανείμουν μέρισμα, καθώς βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους (ανακεφαλαιοποίηση), μέσα στα πλαίσια της μεγαλύτερης από το 1929 πιστωτικής κρίσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας (τράπεζες, ασφαλιστικές, real estate) θα περικόψει τα μερίσματα κατά 40%, συμβάλλοντας έτσι σε μία μείωση των συνολικών μερισμάτων παγκοσμίως κατά 10% έως 15%. Οι κυκλικές επιχειρήσεις (υψηλή εξάρτηση από την οικονομική συγκυρία) επίσης αναμένεται να προβούν σε ανάλογες περικοπές, ορμώμενες από την πεποίθηση ότι οι επενδυτές θα επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες για να χρηματοδοτηθούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες των πιστωτικών αγορών. Για τις βιομηχανίες, τις μεταφορικές, τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων τις κατασκευαστικές εταιρίες, τα μέσα επικοινωνίας, τις εταιρίες παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών και των χημικών αναμένεται μία κάμψη των μερισμάτων της τάξεως του 30%. Αυτό θα επιβαρύνει επιπλέον τη συνολική διανομή μερίσματος, συμβάλλοντας σε μία πτώση τους της τάξεως του 6%.
Οπως σημειώνει ο αναλυτής, τα μερίσματα σε άλλους κλάδους είναι ανθεκτικά, παρά το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες θα αποδυναμωθ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr