Μια σειρά παραγόντων όπως ένας σεισμός, μια φωτιά, μια διάρρηξη μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα για σας και την περιουσία σας.
Φυσικά στην περίπτωση που θέλετε να ασφαλίσετε το σπίτι θα πρέπει να αποσαφηνίσετε αν εννοείτε μόνο κτήριο ή και τα περιεχόμενά του. Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε μια ασφάλεια στα μέτρα σας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Για την ασφάλιση για σεισμό: Η κάλυψη του προσφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο σε κτήρια που είναι κατασκευασμένα από το 1960 και μετά γιατί από τότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής κτηρίων. Η κάλυψη σεισμού είναι υποχρεωτική από τις τράπεζες μόνο στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο για την κατοικία.
Για να αποφύγετε φαινόμενα υπασφάλισης (δηλαδή να ασφαλίσετε ένα κτήριο σε αξία μικρότερη από αυτήν της ανακατασκευής του), η κατοικία σας πρέπει πάντα να ασφαλίζεται στην αξία ανακατασκευής του.
Η αξία ανακατασκευής ποικίλει ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτιρίου. Πολλές όμως ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν σε αξία καινούριου. Μεικτά τετραγωνικά μέτρα είναι το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων μιας κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των μπαλκονιών και των ημιυπαίθριων χώρων.
Για τα περιεχόμενα της κατοικίας μπορείτε να διαπραγματευτείτε την ασφαλιζόμενη αξία.
Όσον αφορά στην κατασκευή του κτηρίου, διαφορετικά ασφαλίζεται μια κατοικία κατασκευασμένη από ξύλο παρά μια κατοικία κατασκευασμένη από μπετόν αρμέ, όπως είναι και λογικό.
Μερικές εταιρείες τιμολογούν διαφορετικά τις μονοκατοικίες από τα διαμερίσματα, ενώ για κάποιες άλλες παίζει ρόλο ο όροφος που βρίσκεται το σπίτι και αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Συνεπώς ψάξτε σε πολλές ασφαλιστικές, για να βρείτε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει.
Αν η κατοικία που θέλετε να ασφαλίσετε είναι εξοχική, πρέπει πάντα να το δηλώνετε στην ασφαλιστική εταιρεία, ειδικά όταν ζητάτε κάλυψη κλοπής.
Πολλές εταιρείες δεν δέχονται να ασφαλίσουν εξοχικά ή το κάνουν μόνο με πρόσθετα ασφάλιστρα.
Όσον αφορά τώρα στο πώς καλύπτονται τα περιεχόμενα του σπιτιού σας, καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής: Χρήματα και κοσμήματα, ρολόγια, χρυσά αντικείμενα, πολύτιμοι λίθοι, επιταγές, αξιόγραφα, χαρτόσημα, σπάνια βιβλία, συλλογές κάθε είδους, χειρόγραφα και αυτόγραφα δεν ασφαλίζονται εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά με ρητό όρο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Πίνακες ζωγραφικής, όπλα, αντίκες, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, αθλητικός εξοπλισμός, χαλιά, μουσικά όργανα, οπτικοακουστικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές πρέπει να περιγράφονται επακριβώς (είδος, μάρκα, μοντέλο, κ.λ.π.) στην αίτηση ασφάλισης για να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν δεν περιγράφονται, συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρίες τα καλύπτουν, αλλά μέχρι κάποιο ορισμένο ποσό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr