Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για μία ολιστική δασική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με εκτεταμένα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών της Θεσσαλίας, ενώ πρόσθεσε ότι αντίστοιχα έργα πρόκειται να υλοποιηθούν και στην Αττική. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι κύριοι Σκυλακάκης και Σταμπουλίδης υπέγραψαν δύο συμβάσεις που αφορούν τις διαχειριστικές μελέτες των δασών αλλά και έργα ορεινής υδρονομίας.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν διατεθεί συνολικά 381,5 εκατομμύρια ευρώ σε δασοτεχνικά έργα πρόληψης, ενώ με το Anti - nero, υλοποιούνται δράσεις που αφορούν στις εξής εργασίες: Καθαρισμοί σε κρίσιμες περιοχές, συντήρηση και διάνοιξη του οδικού δικτύου και αντιπυρικές ζώνες. Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης, με νέες διαχειριστικές μελέτες δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να διαχειριστούν τη βιομάζα του δάσους - η οποία αποτελεί και την καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς - έτσι ώστε να προστατεύεται το δάσος διαρκώς. Όπως είπε, στόχος είναι το σύνολο των δασών να περάσει σε διαχείριση και προστασία, ενώ περί τα 15 εκατομμύρια διατίθενται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για την προώθηση των απαραίτητων έργων.
Κλείνοντας, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε τον αναβαθμισμένο ρόλο του Πράσινου Ταμείου, στην πρόληψη, καθώς ήδη έχουν διατεθεί 30 εκατομμύρια ευρώ προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζοντας: «"Η πολιτική που φέρνουμε αλλάζει τη φιλοσοφία του δάσους, καθώς από την οικονομία του δάσους μεταβαίνουμε σε μία πολιτική προστασίας του δάσους", δήλωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι το Anti - nero αποτελεί την πιο άρτια σχεδιασμένη και εφαρμοσμένη προσπάθεια πρόληψης και προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας από το ΥΠΕΝ και το ΤΑΙΠΕΔ, συμπληρώνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι τα δασικά συστήματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με έργα και πρόσθεσε ότι η επόμενη ημέρα απαιτεί μία σοβαρή προετοιμασία, γεγονός που πρέπει αντιμετωπιστεί από την ΕΕ, καθώς τα ποσά που απαιτούνται, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, είναι πολύ σημαντικοί, αφού το ετήσιο κόστος έχει ανέβει σημαντικά.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου πρόληψης, επισημαίνοντας την ανάγκη ανάδειξης και αντιμετώπισης ζητημάτων πολιτικής προστασίας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του για τα περί τα 305 εκατομμύρια έχουν ήδη απορροφηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεσμεύτηκε για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην ομιλία του, ο Στάθης Σταθόπουλος, γενικός γραμματέας δασών αναφέρθηκε στις πολιτικές προστασίας των δασών από το 2019 μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι μόνο το 2024 έχουν διατεθεί περί τα 200 εκατομμύρια στο πλαίσιο του Anti - nero. Τέλος, και ο γενικός διευθυντής δασών και δασικού περιβάλλοντος Βαγγέλης Γκουντούφας έκανε λόγο για μία νέα ώθηση στον δασικό τομέα με το Anti-nero.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr