Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD), η οποία έκανε λόγο για «σοβαρές συνθήκες καύσωνα», κατέγραψε θερμοκρασία στο προάστιο Μουνγκεσπούρ το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά στην πόλη το όριο των 50 βαθμών Κελσίου.
Η θερμοκρασία ήταν εννέα βαθμούς υψηλότερη από την αναμενόμενη, δήλωσε το IMD. Την Τρίτη η θερμοκρασία είχε φτάσει στη μέγιστη τιμή των 49,9C στο Μουνγκεσπούρ και τη Ναρέλα, καταρρίπτοντας το το ρεκόρ των 49,2C που είχε καταγραφεί το 2002.
Το IMD προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η ζέστη στην υγεία, ιδίως των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνιες ασθένειες. Προειδοποιεί ειδικότερα ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης θερμικής ασθένειας και θερμοπληξίας σε όλες τις ηλικίες», ενώ «απαιτείται εξαιρετική προσοχή για τα ευάλωτα άτομα».
Για την Ινδία δεν είναι ασυνήθιστες οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Ωστόσο σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές έρευνες ετών έχει διαπιστωθεί η κλιματική κρίση προκαλεί καύσωνες που γίνονται πιο μακροχρόνιοι, πιο συχνοί και πιο έντονοι.
Καθώς όμως πόλεις όπως το Νέο Δελχί μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, αυξάνονται και οι κίνδυνοι λειψυδρίας. Ο υπουργός Υδάτων, Ατίσι Μαρλένα, απηύθυνε κάλεσμα «συλλογική ευθύνη» προκειμένου να σταματήσει η σπάταλη χρήση του νερού.
Μείωση παροχής νερού
«Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας, έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα, όπως η μείωση της παροχής νερού από δύο φορές την ημέρα σε μία φορά την ημέρα σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο Ατίσι.
Το νερό που θα εξοικονομηθεί με αυτόν τον τρόπο θα διανεμηθεί με δελτίο και θα διατεθεί στις περιοχές με έλλειψη νερού, όπου η παροχή διαρκεί μόνο 15 έως 20 λεπτά την ημέρα», πρόσθεσε.
Ο καύσωνας συσσωρευόταν αμείλικτα εδώ και εβδομάδες, αλλά ακόμη και έτσι οι κάτοικοι σοκαρίστηκαν από τις συνθήκες που επικρατούσαν την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι άνθρωποι διηγήθηκαν ότι τα δάχτυλά τους κάηκαν από το άγγιγμα του τιμονιού ενός αυτοκινήτου και το νερό της βρύσης έβγαινε σε θερμοκρασίες βρασμού.
«Το να κάνεις ντους είναι σχεδόν χάσιμο χρόνου», δήλωσε η Αρούνα Βέρμα, καθηγήτρια χημείας. «Βγαίνεις από αυτό και αμέσως είσαι πάλι ιδρωμένος».
Οι γιατροί έχουν προτρέψει τον κόσμο να μένει σε εσωτερικούς χώρους και να φορά ελαφριά, φαρδιά βαμβακερά ρούχα - συμβουλές που είναι αδύνατο ωστόσο να ακολουθήσει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των εργατών και των πωλητών πάγκων στην αγορά.
Οι εργάτες στις οικοδομές, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δουλέψουν, ενώ υπάρχει απαγόρευση μέχρι τις 4 το απόγευμα. «Οι μεταλλικές ράβδοι με τις οποίες δουλεύω είναι πολύ καυτές για να τις αγγίξω. Ακόμα και αν ξαναρχίσω τη δουλειά στις 5μμ, οι ράβδοι καίγονται και η θερμότητα από τις σπίθες το κάνει χειρότερο», δήλωσε ο Μπαμπού Ραμ, ένας ηλεκτροσυγκολλητής που εργάζεται σε μια πολυκατοικία στο New Friends Colony, νότια του κέντρου της πόλης.
Ο Σαμίρ Πράκας ένας πλανόδιος πωλητής λαχανικών, αντέχει να στέκεται δίπλα στο καρότσι του μέχρι τις 2 μ.μ., περιμένοντας τους πελάτες να βγουν από τα κλιματιζόμενα σπίτια τους.
Ρίχνει εναλλάξ νερό στα λαχανικά -για να μην μαραθούν- και στο κεφάλι του, για να αποφύγει τη θερμοπληξία.
«Ποια είναι η επιλογή; Κανείς δεν πρόκειται να ταΐσει τα παιδιά μου αν δεν φέρω κάποια χρήματα στο σπίτι, έτσι δεν είναι; Η δουλειά είναι δουλειά. Απλά πρέπει να γίνει», είπε. «Επειδή όμως ο ήλιος σκοτώνει τα λαχανικά, αγοράζω λιγότερα από το συνηθισμένο από τη χονδρική αγορά, γιατί αν δεν τα πουλήσω, θα σαπίσουν».
Ο καύσωνας ήταν εξαντλητικός επίσης και για τους πολιτικούς που μιλούσαν σε συγκεντρώσεις στο πλαίσιο των εν εξελίξει γενικών εκλογών, καθώς και για το κοινό τους. Τα πολιτικά κόμματα έχουν παροτρύνει όσους έρχονται στις συγκεντρώσεις να έχουν μαζί τους βρεγμένες πετσέτες, επιπλέον νερό για να βρέξουν ξανά τις πετσέτες μόλις στεγνώσουν και πακέτα με άλατα επανυδάτωσης από το στόμα.
Πολλοί αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στους καυτούς ανέμους από το κρατίδιο Ρατζαστάν, όπου η θερμοκρασία την Τρίτη έφτασε επίσης τους 50,5 βαθμούς Κελσίου.
Γεμάτα νοσοκομεία
Στο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, Τζαϊπούρ, έχουν φτάσει στο νεκροτομείο τόσες πολλές σοροί θυμάτων της ζέστης που η χωρητικότητά του έχει ξεπεραστεί. Η αστυνομία της πόλης αναφέρει ότι πολλά από τα θύματα είναι φτωχοί εργάτες, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργάζονται έξω, και άστεγοι.
Η περιοχή Φάλοντι του Ρατζαστάν, όπου έχει έρημο, κατέχει το ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών στη χώρα, φτάνοντας τους 51 βαθμούς Κελσίου το 2016.
Οι Ινδοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεφύγουν από τις πόλεις που έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, έχουν καταφύγει σε πιο δροσερά μέρη στα βουνά. Αλλά ακόμη και το αλπικό Κασμίρ, γνωστό ως η «Ελβετία της Ανατολής», έχει γίνει αποδέκτης ενός πρωτοφανούς καύσωνα.
Την ίδια στιγμή, η Δυτική Βεγγάλη και η βορειοανατολική πολιτεία Μιζοράμ έχουν πληγεί από θύελλες και καταρρακτώδεις βροχές από τον κυκλώνα Ρεμάλ, ο οποίος έπληξε την Ινδία και το Μπαγκλαντές την Κυριακή, σκοτώνοντας περισσότερους από 38 ανθρώπους.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι ο κυκλώνας ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια στην ιστορία της χώρας» και απέδωσε την εξέλιξη στην κλιματική αλλαγή.
*Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από τον Guardian
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr