Το 2004, ο Ντόναλντ Ντέιβις και άλλοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη: 43 τρόφιμα, κυρίως λαχανικά, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση των θρεπτικών συστατικών τους μεταξύ των μέσων και των τελών του 20ού αιώνα.
Η απώλεια θρεπτικών συστατικών συνεχίστηκε να καταγράφεται και μετά από εκείνη τη μελέτη. Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν τεκμηριώσει τη μείωση της αξίας των θρεπτικών συστατικών σε ορισμένες βασικές καλλιέργειες λόγω της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα- μια μελέτη του 2018 που διενεργήθηκε για το ρύζι διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα CO2 μείωσαν την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Ενώ η κλιματική κρίση έχει απλώς επιταχύνει τις ανησυχίες σχετικά με τη θρεπτική αξία των καλλιεργειών, οδηγώντας στην εμφάνιση μιας διαδικασίας που ονομάζεται βιοενίσχυση ως στρατηγική για την αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που έχουν χαθεί ή εκείνων που τα τρόφιμα δεν είχαν ποτέ εξ αρχής.
Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr