Οι βασικοί άξονες συζήτησης
Στη φετινή COP, οι βασικοί άξονες της συζήτησης θα είναι ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής -κυρίως όσον αφορά αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Στα πλαίσια της συνόδου, θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Συμφωνίας του Παρισίου, η οποία υπογράφηκε το 2016 και έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων. Τη Συμφωνία υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, όλα τα κράτη της ΕΕ θέτοντας ως στόχο μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία ως το 2050.
Στην COP28 θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 197 χωρών που συμμετέχουν στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Οι στόχοι της COP28
Οι στόχοι της φετινής συνόδου για το κλίμα, είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, η οικονομική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, δείχνοντας σεβασμό στη φύση.
Οι ανωτέρω επιδιώξεις μπορούν να επιτευχθούν, εν μέρει, μέσω των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισίου, καθώς και του Πρωτοκόλλου του Κυότο, που έχει υπογραφεί από το 1997 και προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η αξιολόγηση και η αναπροσαρμογή των στόχων είναι απαραίτητη κάθε χρόνο.
Στην περσινή COP, είχε πραγματοποιηθεί συμφωνία για ένα παγκόσμιο, κοινό ταμείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ωστόσο η υλοποίησή του δεν έχει προχωρήσει, καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το ποιος θα πρέπει να συνεισφέρει.
Οι σημαντικότεροι συμμετέχοντες και οι απόντες
Κίνα: Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο τόσο σε καθαρή όσο και σε «βρώμικη» ενέργεια, εκπέμποντας το 30% των παγκόσμιων ρύπων. Η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η θέση της Κίνας στις COP είναι πως οι πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να είναι οι πρώτες που θα δράσουν και θα συνεισφέρουν οικονομικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες σε εκπομπές ρύπων, όμως έχουν κάνει βήματα για τη μείωσή τους, προσφέροντας επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα και πράσινα προϊόντα και θέτοντας στόχους για την αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ΗΠΑ, στην COP28 υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων χωρών. Ωστόσο, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιέσεις για συνεισφορά στη χρηματοδότηση ενός διεθνούς ταμείου για το κλίμα.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς υποστηρίζεται από 27 χώρες. Η ΕΕ αναμένεται να πιέσει για αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα, υιοθετώντας πλήρως τις ΑΠΕ ως το 2030. Η ΕΕ θα προτείνει, επίσης, τη μείωση της χρήσης μηχανισμών που δεσμεύουν τις εκπομπές ρύπων, κάτι το οποίο τη φέρνει σε σύγκρουση με κράτη που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει, πλέον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θέσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες της ΕΕ. Ωστόσο, η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει κριτική, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκρίνει 27 άδειες εξερεύνησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Βασικές χώρες: Αυτή η ομάδα αποτελείται από πολυπληθείς, ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Βραζιλία. Αυτό το μπλοκ ζητά περισσότερη ισότητα και μεγαλύτερη συνεισφορά από τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα.
Άλλα διαπραγματευτικά μπλοκ: Οι υπόλοιπες ομάδες χωρών που θα συμμετάσχουν στην COP28 είναι οι G77+Κίνα, Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματεύσεων, Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, Συνασπισμός Υψηλών Φιλοδοξιών, Ομάδα των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών και Ανεξάρτητη Συμμαχία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Μεταξύ άλλων, οι κυριότεροι στόχοι των συγκεκριμένων μπλοκ είναι η επιτάχυνση των «πράσινων» έργων, η αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η υποστήριξη των χωρών που είναι πιο ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σημαντικές προσωπικότητες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην COP28 είναι ο Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας. Την απουσία του έχει κάνει γνωστή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, καθώς και ο πάπας Φραγκίσκος.
Συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι θέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η παρουσία του υποψήφιου προέδρου της COP28, Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν αξιωματούχους των ΗΑΕ να διαπραγματεύονται –στα πλαίσια της COP18- συμβόλαια για πώληση πετρελαίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr