Πρόκειται, επίσης, να αποτελέσει καυτό θέμα στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, η οποία αρχίζει αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν αναφορές ότι θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια να υποστηριχθεί μια μεγάλη αύξηση της πυρηνικής ισχύος από τώρα έως το 2050.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει μια εκδήλωση με την ονομασία «Atoms4NetZero» στις 5 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και την προεδρία της COP28, θα «ανακοινωθεί η δήλωση του ΔΟΑΕ για την πυρηνική ενέργεια», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της COP28.
Αυτό, αντανακλά τον «κρίσιμο ρόλο της πυρηνικής ενέργειας για τη μετάβαση στο net zero».
Τον Σεπτέμβριο, έγινε αναφορά στο Atoms4NetZero την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, όταν αυτή ανακοίνωσε την έναρξη μιας πρωτοβουλίας με την ονομασία «Net Zero Nuclear», η οποία στοχεύει στον τριπλασιασμό της πυρηνικής ικανότητας του πλανήτη μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Σε δήλωση που εκδόθηκε παράλληλα με την εν λόγω ανακοίνωση, ο Rafael Mariano Grossi, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, τόνισε τη σημασία της επερχόμενης συνόδου κορυφής για το κλίμα.
«Με βάση τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της COP 26 και της COP 27, η πυρηνική ενέργεια θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην COP28», δήλωσε και πρόσθεσε πως «καθώς όλο και περισσότερα έθνη κατανοούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα, η παγκόσμια υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια αυξάνεται».
Ο ΔΟΑΕ, από την πλευρά του, θα έχει επίσης το δικό του περίπτερο «Atoms4Climate» στην COP28, όπου, όπως λέει, θα «παρουσιάσει πώς η πυρηνική τεχνολογία και επιστήμη αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής».
Μια σημαντική συζήτηση
Σε μια ένδειξη του πόσο πολωτική μπορεί να είναι η συζήτηση γύρω από το θέμα, αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας εξέφρασε το παράπονο του για την απομάκρυνση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, μετά το κλείσιμο των τριών τελευταίων εργοστασίων, τον Απρίλιο του 2023.
«Η γερμανική κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που κατά την άποψή μας ήταν απολύτως λανθασμένη, ένα στρατηγικό λάθος να βγει από την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Friedrich Merz στο CNBC.
Ο Merz - το κόμμα του οποίου δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Olaf Scholz - δήλωσε ότι αντί να επικεντρωθούμε μόνο στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, πρέπει να αξιοποιηθούν «όλες οι πηγές ενέργειας». «Ο ενεργειακός εφοδιασμός -για αυτή τη χώρα, για τη βιομηχανία μας- είναι καθοριστικός για την ανταγωνιστικότητά μας», συνέχισε.
Υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμερίζονται την άποψη του Merz.
«Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας καθιστά τη χώρα μας ασφαλέστερη- τελικά, οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας είναι ανεξέλεγκτοι», δήλωσε τον Απρίλιο η Steffi Lemke, ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας.
«Αντιμετωπίζουμε δεκαετίες γεμάτες προκλήσεις προτού μπορέσουμε να διαθέσουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα την πυρηνική μας κληρονομιά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η απενεργοποίηση των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην παραγωγή ενέργειας».
Αυτού του είδους την ανάλυση - ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση - συμμερίζονται και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace.
«Η πυρηνική ενέργεια διαφημίζεται ως λύση στα ενεργειακά μας προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και εξαιρετικά δαπανηρή», αναφέρει η ιστοσελίδα της. «Δημιουργεί επίσης τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων».
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες και μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα», προσθέτει. «Μαζί με την αποθήκευση μπαταριών, μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να μειώσει τις εκπομπές μας».
Ενώ η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- έχει απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια, άλλες χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο λέει ότι θέλει να παραδώσει έως και 24 gigawatt έως το 2050, και η Σουηδία, η οποία εξετάζει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Η Γαλλία, σημαντικός παίκτης στην πυρηνική ενέργεια, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των αντιδραστήρων της.
Οι αγορές ενέργειας εξακολουθούν να επηρεάζονται από τους κραδασμούς από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα.
«Εν μέσω της σημερινής παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα έχει καταστεί η κορυφαία προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια», σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που θεωρείται από πολλούς ως κορυφαία αρχή για την ενεργειακή μετάβαση.
«Δεν είναι λιγότερο σημαντική η κλιματική κρίση: η επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως τα μέσα του αιώνα απαιτεί ταχεία και πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας», πρόσθεσε.
«Η πυρηνική ενέργεια, με περίπου 413 GW ισχύος σε 32 χώρες, συμβάλλει και στους δύο στόχους, αποφεύγοντας 1,5 γιγατόνους (Gt) παγκόσμιων εκπομπών και τη χρήση 180 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr