Αυτή η μέση θερμοκρασία, που είναι ήδη αυξημένη κατά 0,05 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- ρεκόρ, το 2016, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους τρεις τελευταίους μήνες, με δεδομένη την αύξηση της ισχύος του φαινόμενου El Nino. Αυτό το κυκλικό μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από τον Ειρηνικό, συνώνυμο με επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη, κορυφώνεται συνήθως γύρω στα Χριστούγεννα.
«Δεν είναι δεδομένο ότι το 2023 θα φτάσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά είμαστε αρκετά κοντά», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο διευθυντής του C3S.
Στο μεταξύ «ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus. Ο Ιούλιος του 2023 κατέχει το απόλυτο ρεκόρ του πιο θερμού μήνα μεταξύ όλων των μηνών.
Με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ο περασμένος μήνας παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5 βαθμό Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75 βαθμό Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρόσθεσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο.
Σε όλες τις ηπείρους παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ήπειρο, ενώ στη Γαλλία το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς Κελσίου ως τις αρχές Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr