Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε στους 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine.
Το ορόσημο έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά σε 44 χρόνια, όταν συλλέχθηκαν για πρώτη φορά τα δεδομένα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου είχε διατηρηθεί από τις 14 Αυγούστου 2016, τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Η Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη. Ένα ρεκόρ που κράτησε μέχρι την … Τρίτη, 4 Ιουλίου», έγραψε ο Bill McGuire, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου, στο Twitter.
«Εντελώς πρωτοφανές και τρομακτικό», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το ρεκόρ θερμοκρασίας της Τρίτης είναι πιθανό να είναι το πρώτο από τα πολλά τους επόμενους μήνες, επικαλούμενοι τον συνδυασμό της κλιματικής κρίσης και του φαινομένου Ελ Νίνιο.
«Θυμάστε το χθεσινό παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας της επιφάνειας του αέρα; Απλώς έσπασε ξανά», είπε από την πλευρά του ο ερευνητής για το κλίμα Leon Simons μέσω Twitter την Τετάρτη.
Παγκόσμιο κλιματικό «καμπανάκι»
Ακολουθεί μια σειρά εντυπωσιακών ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, με καύσωνες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή να καταγράφονται στην Κίνα, τη δυτική Μεσόγειο, το Μεξικό και τις νότιες ΗΠΑ.
Οι ερευνητές έκρουσαν επίσης πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.
Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο τείνουν να κορυφώνονται τον Δεκέμβριο, αλλά ο αντίκτυπος συνήθως απαιτεί χρόνο για να εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο. Αυτή η καθυστερημένη επίδραση είναι ο λόγος που οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η πρώτη χρονιά που η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι το φιλόδοξο όριο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που ορίζεται στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού του 2015. Η σημασία του αναγνωρίζεται ευρέως επειδή τα λεγόμενα σημεία ανατροπής γίνονται πιο πιθανά πέρα από αυτό το επίπεδο. Τα σημεία ανατροπής είναι κατώφλια στα οποία μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr