Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9%, ξεπερνώντας τους 36,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
«Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών που φοβόμασταν αρχικά», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. «Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε αύξηση των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων».
Πού παρουσιάστηκε μείωση
Οι εκπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 2,5% πέρυσι, καθώς ο ήπιος χειμώνας μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ώθησε τις βιομηχανίες να κλείσουν την παραγωγή.
Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η αύξηση του CO2 από τον τομέα της ενέργειας, ο οποίος στηρίχθηκε περισσότερο στον άνθρακα και λιγότερο στην πυρηνική ενέργεια.
Από την άλλη, η Κίνα, ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στον κόσμο, σημείωσε επίσης μικρή πτώση 0,2% πέρυσι, καθώς η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, η επιβράδυνση των κατασκευών και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 ανέστειλαν τη χρήση ενέργειας.
Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 0,8% στις ΗΠΑ, λόγω της αλματώδους αύξησης στον κατασκευαστικό τομέα λόγω μιας περιόδου εξαιρετικά ψυχρού καιρού στις αρχές του έτους που αύξησε τη ζήτηση για θέρμανση.
Η μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών πέρυσι προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας. Πάνω από το ήμισυ της αύξησης στην περιοχή αυτή προήλθε από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr