Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπέρβαση του 1,5 βαθμού θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει «αξιόπιστη οδός» για να παραμείνουμε εντός αυτού του στόχου, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση του ΟΗΕ.
Εάν συνεχίσουμε όπως είμαστε, με τις τρέχουσες πολιτικές που εφαρμόζονται, οδεύουμε μαθηματικά σε αύξηση 2,7 C έως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Climate Action Tracker.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν για την ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα μειώσουν. Οι τρέχουσες δεσμεύσεις μας οδηγούν περίπου στους 2,4 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε η Climate Action Tracker μετά την περσινή σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης.
Ορισμένες χώρες έχουν θέσει, ή συζητούν, μακροπρόθεσμους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο όμως, η Climate Action Tracker εκτιμά ότι θα εξακολουθούσαμε να βλέπουμε θέρμανση 1,8 C έως το 2100.
Αν οι προοπτικές φαίνονται ζοφερές, αξίζει να θυμόμαστε ότι όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015, βρισκόμασταν σε πορεία για θέρμανση 3,6 C, επομένως έχει σημειωθεί πρόοδος.
Δραματικοί τόνοι από Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην ομιλία του είπε ακόμα:
«Το ρολόι χτυπάει. Είμαστε στον αγώνα της ζωής μας και χάνουμε. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και ο πλανήτης μας πλησιάζει γρήγορα το σημείο καμπής που θα κάνει το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο.
Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο για την κόλαση του κλίματος με το πόδι μας ακόμα στο γκάζι».
Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις είχαν «δραματικές επιπτώσεις» σε όλο τον κόσμο, αλλά «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η προσοχή μας δεν επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή».
Συνέχισε ακόμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει προσαρμογή στα αυξανόμενα καταστροφικά γεγονότα που προκαλούν πόνο σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν "κάτω από το χαλί".
Ο Γκουτέρες ζήτησε ένα καθολικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εντός πέντε ετών και κάλεσε τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
«Ας ανακατευθύνουμε αυτά τα χρήματα σε ανθρώπους που αγωνίζονται με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και σε χώρες που υφίστανται απώλειες και ζημιές που προκλήθηκαν από την κλιματική κρίση», σημείωσε κλείνοντας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr