Αναλυτικότερα, η έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BioScience» καταγράφει τις εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών σε μια σειρά από τομείς που συνδέονται άμεσα αλλά και έμμεσα τόσο με την εξέλιξη του φαινόμενου όσο και με τις δυνατότητες που υπάρχουν για να το σταματήσουμε.
Σύμφωνα με την έκθεση παρά τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε επίπεδα ρεκόρ εκπομπής του βλαβερού αερίου στην ατμόσφαιρα. Ο αέρας στον πλανήτη είναι πιο μολυσμένος από όσο πότε πριν. Οι παγετώνες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τήξης από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές πριν από 71 έτη. Ταυτόχρονα η ανθρωπότητα με βάση το παγκόσμιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν βρίσκεται στην πλουσιότερη κατάσταση της ιστορίας της και άρα αν υπάρχει πραγματική θέληση μπορούν να υλοποιηθούν ουσιαστικά μέτρα επίλυσης του προβλήματος.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η μόλυνση είναι τόσο μεγάλη που παρά το γεγονός ότι για ένα περίπου χρόνο λόγω της πανδημίας υπήρξε κολοσσιαίας έκτασης διακοπή της κάθε είδους χρήσης μεταφορικών μέσων δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες μόλυνσης της ατμόσφαιρας και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξουν δομικές μεταβολές στον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων αλλά και της κατανάλωσης ενέργειας γενικότερα μεταβολές που περνούν όμως μόνο μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις.
Η έκθεση καταγράφει την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησης με στόχο την μετάβαση από την χρήση των ορυκτών καυσίμων σε πιο φιλικά στην ατμόσφαιρα καύσιμα. Όμως αυτές οι προσπάθειες σύμφωνα με την έκθεση είναι ακόμη ανεπαρκείς για να βοηθήσουν την επίλυση του προβλήματος. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που έχει ως αποτέλεσμα να έχει υπάρξει αντιστροφή του ρόλου του και πλέον να εκπέμπει περισσότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από όσες απορροφά.
Οι επιστήμονες που συνυπογράφουν την έκθεση αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικές και σε μεγάλου εύρους αποφάσεις. Η επιβολή πολύ υψηλών προστίμων για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, η απαγόρευση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η αποκατάσταση και προστασία κρίσιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη για την διατήρηση της βιοποκιλότητας είναι ορισμένες από τις προτάσεις που κάνουν οι επιστήμονες για μπορέσουν να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα αντιστροφής της κατάστασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr