Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, όταν εφαρμοστούν, τα νέα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφέρουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη, όπως για παράδειγμα:
- την αποφυγή εκπομπών 3,4 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2·
- την αποφυγή περιβαλλοντικών ζημιών κόστους 22 δισ. ευρώ έως το 2030·
- την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια ένεκα της πανδημίας, υπάρχει αύξηση της χρήσης πλαστικού σε διάφορα προϊόντα μιας χρήσης. Αυτό έχει πυροδοτήσει ένα διάχυτο προβληματισμό για το αν θα καθυστερήσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό της χρήσης τους. Σημειώνεται ότι αυτό που τονίζει επανειλημμένα η βιομηχανία πλαστικών πέρα από το θέμα της σημασίας που έχουν τα προϊόντα αυτά σήμερα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι ότι η θωράκιση για το περιβάλλον διασφαλίζεται με αποτελεσματικά συστήματα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών. Κι αυτό την ώρα που ειδικά στις ΗΠΑ περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για το περιβάλλον από την αύξηση παραγωγής λόγω κορονοϊού.
Πάντως το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, κα Αγγελική Κοσμοπούλου, κήρυξαν την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Η απόσυρση αφορά σε 9 είδη πλαστικών, δοχεία τροφίμων –ποτήρια –κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών.
Άλλωστε η κυβέρνηση, (όπως και η Κομισιόν), έχει βάλει ως κεντρική προτεραιότητα το όλο θέμα της απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης. Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της καμπάνιας ενημέρωσης προανήγγειλε ότι:
- α) στο Δημόσιο η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα εφαρμοστεί έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το Υπουργείο πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα,
- β) σχεδιάζει την παροχή κινήτρων ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτών και αναψυκτικών. Τα πλαστικά μπουκάλια θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.
Ήδη, πάντως, σε μια προσπάθεια εντατικής διαβούλευσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου έναν ευρύ κύκλο συζητήσεων με 44 παραγωγικούς φορείς από 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων, έγινε τον Απρίλιο ενώ η ανταλλαγή απόψεων με την αγορά και τους πολίτες έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.
Αντικείμενο της διαβούλευσης, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ ήταν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους και το κοινό η δυνατότητα να τοποθετηθούν για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr