«Με την ευρωπαϊκή οδηγία επιχειρείται η υιοθέτηση μίας νέας κουλτούρας στην παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης», σημείωσε ο ΥΠΕΝ, διευκρινίζοντας πως «δεν καταργείται συνολικά το πλαστικό, αλλά μόνον εκείνο των προϊόντων μιας χρήσης και πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον αιφνιδιασμό των εμπόρων, αλλά την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών, έτσι ώστε έως τον Ιούλιο του 2021, οπότε η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή, το σχετικό πλαίσιο στην Ελλάδα να είναι ξεκάθαρο και οικείο. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσονται και οι ημερίδες διαβούλευσης με ομάδες φορέων και πολιτών».
«Απόφασή μας είναι να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία μέσα από καινοτόμα προϊόντα, που σέβονται το περιβάλλον» ανέφερε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόσφατα ανέλαβε, εκ της θέσεώς του, να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού, προκειμένου, όπως τόνισε, να επιτευχθούν οι αλλαγές υπέρ του περιβάλλοντος με έναν μεθοδικό και συντονισμένο τρόπο. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το θέμα, να ενημερωθούν όπως πρέπει, να γνωρίσουν εντέλει πώς να χρησιμοποιούν το πλαστικό και πού να το πετούν» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Για «εμπέδωση μίας υπεύθυνης συμπεριφοράς σε σχέση με τη χρήση πλαστικών προϊόντων» έκανε λόγο, με τη σειρά της, η ορισμένη από την κυβέρνηση συντονίστρια των δράσεων για το θέμα, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη, δρ Αγ. Κοσμοπούλου. «Τα μέτρα που θα ληφθούν, θα πρέπει να ενδιαφέρουν τον πολίτη, έτσι ώστε να καταστήσουν τον ίδιο μέρος της λύσης, και όχι να τον αναγκάζουν να τα εφαρμόζει ως επιβεβλημένους νόμους» επισήμανε η κ. Κοσμοπούλου, διευκρινίζοντας ότι τα ζητούμενα είναι πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα, να φέρουν την κατάλληλη σήμανση και να διασφαλίζεται η σωστή συλλογή και ανακύκλωσή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr