Ορισμένες χώρες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην αλλαγή του κλίματος και είναι επομένως ζωτικής σημασίας να σκεφθούμε και να βρούμε αποτελεσματικές και μακροχρόνιες λύσεις για αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους που ζουν εκεί, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.
Για παράδειγμα, το Μπαγκλαντές ενδέχεται να χάσει περίπου το 11% της γης, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της θάλασσας και εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ένας στους επτά θα εκτοπιστεί από το Μπαγκλαντές λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σ’ αυτή τη χώρα.
Υπογραμμίζουν δε αυτό, που παλαιότερα είχε αναφέρει και ο Reporter, ότι οι περιβαλλοντικοί μετανάστες δεν εμπίπτουν στον νομικό ορισμό των «προσφύγων» και ως εκ τούτου, στερούνται της προστασίας και των δικαιωμάτων που παρέχονται σε εκείνους με καθεστώς «πρόσφυγα».
Αναρωτιούνται δε, για το ποια είναι η θέση της ΕΕ όσον αφορά την επέκταση του ορισμού των προσφύγων και στους περιβαλλοντικούς, ώστε να συμπεριληφθούν κι’ εκείνοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Θέτουν ακόμη το ερώτημα στην Κομισιόν, για το πώς πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα των περιβαλλοντικών προσφύγων, που δεν διαθέτουν επαρκή προστασία και πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως γυναίκες και παιδιά.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr