Τι δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης ευρωπαϊκής έκθεσης για τα πλαστικά μιας χρήσης
Η νέα Οδηγία της ΕΕ έρχεται ύστερα από τη θλιβερή διαπίστωση των επιστημόνων ότι η θαλάσσια ρύπανση από το μη διασπώμενο υλικό είναι πλέον εξαιρετικά εκτεταμένη και απειλεί την ποιότητα των νερών και τη ζωή του πλανήτη. Με βάση την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση, 43% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων που μολύνουν τους ωκεανούς αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης (δοχεία φαγητού, πλαστικά ποτήρια και καπάκια, μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα -συμπεριλαμβάνονται τα πιάτα, οι αναδευτήρες και τα καλαμάκια- μπαλόνια και βέργες μπαλονιών, πακέτα και περιτυλίγματα, μπουκάλια ποτών, αποτσίγαρα, προϊόντα υγιεινής και σακούλες μεταφοράς). Μετά τη χρήση τους τα προϊόντα αυτά καταλήγουν συχνά στη φύση, ξεβράζονται σε παραλίες ή βυθίζονται στους ωκεανούς, επηρεάζοντας αρνητικά τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, τη ζωή.
Ειδικά για τη Μεσόγειο, έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι αποκάλυπτε ότι τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές. Η ρύπανση αυτή προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία, και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, με τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή να ευθύνονται για την ετήσια αύξηση κατά 40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα
Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο και ανακυκλώνει μόλις 20%. Τα στοιχεία 80 καθαρισμών ελληνικών ακτών, στο πλαίσιο έρευνας, καταδεικνύουν ότι το πιο κοινό υλικό ρύπανσης είναι το πλαστικό με ποσοστά από 43 έως 51% και ακολουθούν το χαρτί με 13 έως 18% και το αλουμίνιο με 7 έως 12%. Σύμφωνα με την έρευνα του WWF, τα κύρια σκουπίδια που βρίσκει κανείς στις ελληνικές παραλίες είναι φίλτρα τσιγάρων, καπάκια από μπουκάλια, καλαμάκια και αναδευτήρες, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητών και πλαστικές σακούλες. Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και η ανακύκλωση συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τα Στερεά Απόβλητα και την Εθνική Στρατηγική για το Πρόγραμμα για την Πρόληψη Αποβλήτων.
Η Ελλάδα πρέπει έως το 2020 να ανακυκλώνει το 65% των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιεί. Δυστυχώς, η χώρα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, καθώς, όπως τονίζεται στην έρευνα, η ισχύουσα διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μόλις 34% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι αποφεύγουν την αγορά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, ενώ ειδικά για τους Έλληνες το ποσοστό αυτό μόλις που φτάνει το 24%.
Ο δεύτερος λόγος που επέβαλε τη λήψη αυστηρότερης απόφασης για τα πλαστικά είναι ότι η ασύδοτη χρήση τους ισοδυναμεί με «βουνά» χαμένων πόρων, που δεν εξυπηρετούν τη θεωρία της κυκλικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για υπολογισμό των πλαστικών υλικών σε μία κυκλική οικονομία που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2018, έχει στόχο την πλήρη «μεταμόρφωση» του τρόπου με τον οποίο τα πλαστικά προϊόντα σχεδιάζονται, χρησιμοποιούνται, παράγονται και ανακυκλώνονται στην ΕΕ. Ο καλύτερος σχεδιασμός πλαστικών προϊόντων, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων, τα περισσότερα και καλύτερα ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αγοράς ανακυκλωμένων πλαστικών. Αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει στην προσφορά μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας σε μια πιο ανταγωνιστική και ανθεκτική βιομηχανία πλαστικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr