Έτσι λοιπόν, τον Μάιο, δημοσίευσε μια λίστα με 10 πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως ζητώντας την κατάργησή τους και την αντικατάστασή τους από βιοδιασπώμενα υλικά, κυρίως χάρτινα. Επομένως, μπατονέτες, μαχαίρια, πηρούνια, κουτάλια, πιάτα, ποτήρια, καλαμάκια, αναδευτήρες, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών και food containers από πλαστικό αναμένεται να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Επίσης, πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των απορριμμάτων του πλαστικού που είναι παράγωγο του πετρελαίου. Να σημειωθεί πως η πρώτη χώρα που έσπευσε να στηρίξει, να επικροτήσει και να ξεκινήσει την καμπάνια κατά του πλαστικού ήταν η Μεγάλη Βρετανία. «Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, όταν ερωτήθηκε από το BBC, και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη καθώς απειλείται ιδιαίτερα η θαλάσσια πανίδα.
Γιατί... αργεί η κατάργηση;
Βέβαια, τέτοιου είδους διαδικασίες κάθε άλλο παρά εύκολες δεν είναι και η διαδικασία απαγόρευσης του πλαστικού αναμένεται να κρατήσει κάμποσο διάστημα λόγω της γραφειοκρατίας καο των αναγκαστικών εγκρίσεων από Κοινοβούλια και Συμβούλια - συγκεκριμένα οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-. Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν καλεί τα άλλα θεσμικά όργανα να ασχοληθούν με το θέμα αυτό κατά προτεραιότητα, και να προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις στους Ευρωπαίους πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2019, ενώ έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για να φέρει στο προσκήνιο τις επιλογές των καταναλωτών και να επισημάνει τον ρόλο κάθε ατόμου χωριστά στην καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά και από θαλάσσια απορρίμματα.
Όμως ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα φλέγον θέμα και μια καινοτομία περιβαλλοντικής σημασίας, μια... «καλή πράξη» προς το περιβάλλον αν θέλετε, το ζήτημα δεν είναι να θεσπιστεί ο νόμος για να αλλάξει η κατάσταση. Είναι και λίγο θέμα... φιλότιμου και ευαισθησίας και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες δράσεις δειλά-δειλά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έτσι, ήδη στη διεθνή αγορά πληθαίνουν οι εναλλακτικές «πατέντες» για τον ίδιο σκοπό, με αρκετά βρετανικά καταστήματα μάλιστα να «δοκιμάζουν» μεταξύ άλλων, καλαμάκια από ζυμάρι (πάστα) αντί για καλαμάκια! Μοιάζουν με χοντρό μακαρόνι και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους πελάτες τους, ενώ οι καταστηματάρχες σημειώνουν ότι πιθανότατα δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν πάντως όσοι έχουν αλλεργία στη γλουτένη!
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα πάντως η εισήγηση της Κομισιόν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) ανακοίνωσαν από τον Μάιο ότι δεσμεύονται να καταργήσουν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης των εταιρειών-μελών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.) ανακοινώνει ότι τα μέλη της παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.
Η Σίκινος, η πρώτη!
Το κοινωφελές Ίδρυμα «Α.Κ. Λασκαρίδη» σε συνεργασία με τον δήμο Σικίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change», προχώρησαν πρώτα στην κατάργησή των πλαστικών καλαμακίων!
Ο Δήμος Σικίνου ήταν ο πρώτος δήμος που προσκάλεσε όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και να συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος υποδέχθηκε το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας, χρησιμοποιώντας νέα καλαμάκια, που είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή το ποτό, χωρίς να διαλύονται. Να σημειωθεί πως αφού η Σίκινος έκανε την αρχή, αυτά τα «νέας γενιάς» καλαμάκια, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στα καφέ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων που φαίνεται πως υιοθετούν μια πιο φιλική στάση προς το περιβάλλον αργά αλλά σταθερά.
Χάρης Αποστολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr