Η γενικότερη διαπίστωση ότι, «η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία μας και το περιβάλλον μας» μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη αλλά το ότι η ρύπανση αυτή «προέρχεται κυρίως από τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας και τη γεωργία», αναδεικνύει την έλλειψη ισορροπίας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκη Ενωση, μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της καλώς εννοούμενης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι διαπιστώσεις είναι συγκλονιστικές:
*Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις καθώς και καρκίνο, και είναι η κύρια περιβαλλοντική αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ.
Ορισμένες ουσίες, όπως το αρσενικό, το κάδμιο, το νικέλιο και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, είναι γενοτοξικές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αναγνωρισμένο κατώτατο όριο κάτω από το οποίο δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
*Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει επίσης αρνητικά την ποιότητα του νερού και του εδάφους και βλάπτει τα οικοσυστήματα λόγω του ευτροφισμού (ρύπανση από πλεονάζονάζωτο) και της όξινης βροχής. Κατά συνέπεια, επηρεάζονται η γεωργία και τα δάση, όπως και τα υλικά και τα κτίρια.
*Η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται από πολλές πηγές, κυρίως όμως από τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας και τη γεωργία. Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη εν γένει μειώθηκε τις περασμένες δεκαετίες, εντούτοις ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ένωσης, δηλαδή η επίτευξη επιπέδων ποιότητας του αέρα που να μην έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εξακολουθεί να κινδυνεύει. Ιδίως στις αστικές περιοχές, όπου ζει η πλειονότητα των Ευρωπαίων, τα πρότυπα ποιότητας του αέρα συχνά παραβιάζονται.
*Οι πιο προβληματικοί ρύποι σήμερα είναι τα λεπτά σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου και το τροποσφαιρικό όζον.
*Τα επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου αυξάνονται στις αστικές περιοχές, κυρίως λόγω της αυξανόμενης κίνησης και των εντεινόμενων βιομηχανικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού της ΕΕ υφίσταται επίπεδα θορύβου που θεωρούνται μη αποδεκτά. Οι θόρυβοι αυτοί μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και να οδηγήσουν σε σημαντικά επίπεδα στρες, διαταραχές του ύπνου και δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα.
***Το τι έχει γίνει και το τι μέλλει γενέσθαι, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των συνεπειών της, σε περιβάλλον και ανθρώπους, στο κείμενο εδώ (ελληνικά)
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr