Σκοπός της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι η βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας για χιλιάδες καστανοπαραγούς της χώρας, των οποίων το βασικό εισόδημα εξαρτάται από τη δραστηριότητα αυτή.
Συγκεκριμένα με τη νέα ΚΥΑ προβλέπεται ότι:
- Η κλίση του εδάφους να μην υπερβαίνει το 45%, αντί του 25% που ίσχυε έως σήμερα, στις περιπτώσεις που η δασική έκταση στερείται βλάστησης ή αυτή έχει καταστραφεί, υποβαθμιστεί ή αραιωθεί.
- Εάν μετά την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση, προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα, αυτός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους της (η ρύθμιση αντικαθιστά τη βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που απαιτούνταν μέχρι σήμερα) .
Με την ΚΥΑ αυτή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβαίνει σε μια ακόμα ρύθμιση που εξυπηρετεί τους καστανοπαραγωγούς της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παραδοσιακά η δραστηριότητα αυτή αποτελεί σημαντική οικονομική εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων, όπως ο Όλυμπος.
Πρόσφατα το ΥΠΕΝ διασφάλισε τους ίδιους παραγωγούς με την έκδοση εγκυκλίου που διασαφηνίζεται ότι τα καστανοτεμάχια που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες ως εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν δασικές, μπορούν να είναι ενταγμένα στον ΟΣΔΕ και να δικαιούνται επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έτσι, αμφότερα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών βοηθούν με αυτή την απόφαση την προσπάθεια της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω του πρωτογενούς τομέα και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr