Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Έτσι ο καταναλωτής από την 1/1/2018 θα καταβάλει έως και 8 λεπτά/ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα που θα παίρνει από τις αλυσίδες λιανικής στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στη κοινοτική οδηγία που αφορά στη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας. Ήδη, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που αφορούσε στα πορίσματα έρευνας σχετικά με τη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, καθώς και στη "σύμπραξη" τεσσάρων αλυσίδων στη κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τη σταδιακή μείωση της χρήσης της. «Από τη 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν έως και 8 λεπτά/ευρώ τη πλαστική σακούλα, με την εφαρμογή του μέτρου να γίνεται σε δύο δόσεις προκειμένου να υπάρξει μια περίοδος εξοικείωσης» τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος.
Ειδικότερα, έως τη 1η Ιουλίου οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης της σακούλας (σ.σ. εάν πχ το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ), ενώ από το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει πλήρη εναρμόνιση στο μέτρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί από το Υπουργείο σε διαβούλευση, ενώ ο Ε.Ο.ΑΝ. θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής. «Τα χρήματα θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα " επιστρέφεται" στους δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες» τόνισε.
Η Ελλάδα με βάση τη έρευνα του ΙΕΛΚΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης στη χρήση της πλαστικής σακούλας η οποία μαζί με την έλευση ψαριών – «φονιάδων» από το Σουέζ αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για το οικοσύστημα του Αιγαίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες με 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης να περιέχει μικροπλαστικά.
Αναλυτικά κάθε άτομο παίρνει 400 σακούλες το χρόνο, εκ των οποίων οι 270 αφορούν σε ψώνια του σούπερ μάρκετ, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 175. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο και στις 40 έως το 2025. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.
Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% της αντοχής και χωρητικότητας τους. Oι 8 στους 10 τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους. Σε περίπτωση χρέωσης, 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ενώ το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ : Άλφα Βασιλόπουλος, Μασούτης , Σκλαβενίτης και My Market συνέστησαν κοινό μέτωπο με στόχο την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά και τη μείωση της χρήσης της με αντικατάστασή της με επαναχρησιμοποιούμενες. Με το σύνθημα "Νοιαζόμαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο" ξεκινάει η πρώτη καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών, ενώ θα ακολουθήσουν διάφορες δράσεις ώστε να μάθουν οι καταναλωτές να μεταφέρουν τα …ψώνια τους με άλλους από τους σημερινούς τρόπους.
Γιώργος Αλεξάκης