Η ΑΤΕbank σε αυτό το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι πλέον ισχυρή και ανταγωνιστική καθώς η οργανική ανάπτυξη της τροφοδοτεί την οργανική κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας κατά το 2ο τρίμηνο του 2008 την υψηλότερη στην ιστορία της επίδοση.
Η επικέντρωση των προσπαθειών της Διοίκησης στη στρατηγική επιλογή επέκτασης στη λιανική τραπεζική αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επιτυχής, καθώς επιφέρει αύξηση των μεριδίων αγοράς και ενισχυμένα έσοδα τόκων. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις στα στεγαστικά δάνεια τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίστηκαν και κατά το 1ο εξάμηνο 2008 (αύξηση 24%). Παράλληλα, η επέκταση στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες επιταχύνθηκε (αυξήσεις 60% και 38% αντίστοιχα), ενώ εντυπωσιακοί είναι και οι ρυθμοί ανάπτυξης στις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αύξηση 50%).
Αποτέλεσμα της επέκτασης αυτής είναι οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν πλέον το 47% των συνολικών δανείων από 24% το 2004. Η μεταβολή αυτή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου συνιστά μια τεράστια δομική αλλαγή για την ΑΤΕbank, καθώς έχει μεταβάλει σημαντικά τόσο το πελατολόγιο της, όσο και την εσωτερική λειτουργία της, η οποία με βάση τις αρχές της πελατοκεντρικότητας στηρίζεται πλέονσε μία αποτελεσματική δομή και οργάνωση.
Η ΑΤΕbank, που ευτυχώς, σήμερα, σε ελάχιστα θυμίζει την παραπαίουσα τράπεζα του 2004, αξιοποιεί το ευρύ δίκτυο καταστημάτων της (476) και ΑΤΜς (948), καθώς και το τεχνολογικά πρωτοπόρο κανάλι του e-banking και του call centre, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση και εξυπηρέτηση των πελατών της .
Αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για τα νοικοκυριά των αστικών κέντρων και διεισδύει δυναμικά στην κερδοφόρα αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιο της στην αγορά, ενώ παράλληλα διατηρεί και αναβαθμίζει τον κεντρικό ρόλο της στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς το δημόσιο και τους συνδεόμενους οργανισμούς.
Επίσης, στήριξε και στηρίζει τον αγρότη, με την ρύθμιση παλαιών οφειλών και τη μη αύξηση των επιτοκίων παρά τις εννέα συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του κατοίκου της περιφέρειας, προσφέροντας σύγχρονα και ανταγωνιστικά προϊόντα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση της κερδοφορίας σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν το επόμενο διάστημα τα επαρκή κεφάλαια (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 9,6%) σε σχέση με τα ουσιαστικά αρνητικά το 2004, ο χαμηλός λόγος των δανείων προς καταθέσεις (89%) σε μια περίοδο έλλειψης ρευστότητας και το ικανοποιητικό επίπεδο κόστους άντλησης καταθέσεων (2,21%), ως απόρροιατου υψηλού ποσοστούτων καταθέσεων ταμιευτηρίου, εν μέσω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Επίσης, η δυναμική εικόνα της ΑΤΕbank ενισχύεται όλο και περισσότερο με τη συνεχή πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο 7,7% από 25% το 2004, τη σταδιακή απεμπλοκή από συμμετοχές σε εταιρείες μη χρηματοπιστωτικού τομέα και την προσεκτικήεπέκταση της εκτός Ελλάδας, μετά τις συμμετοχές σε Ρουμανία και Σερβία.
Στο στόχο αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνεχής ανανέωση, εκπαίδευση και ο καθορισμός ενός ορθολογικού συστήματος κινήτρων του προσωπικού καθώς και η αξιοποίηση του Κέντρου Τεχνολογίας της ΑΤΕbank στην ανάπτυξη και στήριξη πρωτοποριακών προϊόντων, στην μείωση του λειτουργικού κόστους και στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Τα πολύ θετικά οργανικά αποτελέσματα της ΑΤΕbank το 2ο τρίμηνο του 2008, αποτελούν την βάση και την πρόκληση για περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα ανεξάρτητων πανελλαδικών ερευνών κοινής γνώμης, που την αξιολογούν για πρώτη φορά με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμπιστοσύνης και εξυπηρέτησης, στις προτιμήσεις του κοινού στην ελληνική τραπεζική αγορά.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Τράπεζα μας συμβάλλει ενεργά, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό μας σύστημα, συγκρατώντας χαμηλά το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών της και προσφέροντας προϊόντα λιανικής και επιχειρηματικής πίστης με ανταγωνιστικά επιτόκια. <
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr