Ποια στοιχεία έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχικών αγορών;
O κίνδυνος εμφάνισης ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ έχει ήδη προεξοφληθεί από τις τρέχουσες τιμές των μετοχών. Παρόλα αυτά το εύρος της πτώσης των μετοχών (την 21η Ιανουαρίου), υποδεικνύει ότι ίσως επενδυτές πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από μία ήπια ύφεση στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν κλειστό την Δευτέρα. (Μέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ)
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες για όσους επενδύουν σε μετοχές;
Τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία είναι σύνθετα. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήλθαν αντιμέτωποι οι επενδυτές ταυτόχρονα με πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ (κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1930!), με παγκόσμια πιστωτική κρίση (μεγάλη αβεβαιότητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο) και με τις αναδυόμενες αγορές να έχουν έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε την Κίνα και την Ινδία, όπου το 2007 οι οικονομίες τους αναπτύχθηκαν με ρυθμό 10% με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν σημαντικά στην ραγδαία αύξηση των πρώτων υλών και κατ επέκταση στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Είναι υπεύθυνα τα θεμελιώδη δεδομένα για την πτωτική αυτή πορεία των τιμών;
Είναι πρωταρχικά θέμα εμπιστοσύνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αγορές στην παρούσα φάση αναζητούν μόνο τους κινδύνους, ενώ αγνοούν απτές θετικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε αντίδραση στο γεγονός ότι η Fed πρόκειται να μειώσει ουσιαστικά το επίσημο επιτόκιό της ή στα σχέδια που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εφαρμογή γενναίων φορολογικών περικοπών, προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και οι εταιρίες. Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει το γεγονός, ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την προοπτική των θεμελιωδών μεγεθών έχει αυξηθεί. Πάρτε για παράδειγμα, τον αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία των κερδών των εταιριών εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Οι αγορές που έχουν σημειώσει έντονη άνοδο κατά το προηγούμενο διάστημα είναι και οι περισσότερο ευάλωτες. Οι αναδυόμενες αγορές για παράδειγμα. Δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες από την κρίση εμπιστοσύνης, η οποία επικράτησε στις ώριμες αγορές για αρκετό καιρό. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν μία αναλογία τιμή / κέρδη (15 με 16), η οποία κυμαίνεται γύρω από τα δεδομένα των μετοχών των ΗΠΑ. Αυτή λοιπόν η αναλογία είναι μεγαλύτερη από αυτή των Ευρωπαϊκών και Ιαπωνικών μετοχών.
Τι το ιδιαίτερο διακρίνει την τρέχουσα κατάσταση;
Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Τα αρνητικά νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα σε κάθε άκρη του κόσμου μέσω του διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο μεταφοράς με μορφή χιονοστιβάδας της αρνητικής ψυχολογίας από ότι στο παρελθόν. Επιπροσθέτως οι ένταση των αντιδράσεων αυξάνεται από την μεγάλη δύναμη που κατέχουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) στην αγορά. ’ρα το ρίσκο να δουν οι αγορές την πραγματοποίηση των όποιων φόβων τους είναι μεγαλύτερο
Τι φοβούνται οι αγορές;
Οι αγορές αντέδρασαν στα τελευταία νέα, όπως για στους φόβους για πληθωρισμό στην Κίνα, φόβους για παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ, φόβους για επέκταση της ύφεσης στην Ευρώπη και στις Αναδυόμενες Αγορές. Τέτοιοι φόβοι γεννούν νέες ερωτήσεις, όπως για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την πτώση της τιμής των πρώτων υλών. Με λίγα λόγια, η αβεβαιότητα για τα εταιρικά κέρδη το 2008 έχει αυξηθεί, και πλέον δεν αφορά μόνο τον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι αγορές αναμένουν ανακοινώσεις από πολλές εταιρίες για ενδεχόμενη μειωμένη κερδοφορία τους επόμενους μήνες.
Πως αντιδρούν οι διαχειριστές του ING Investment Management σε αυτή την κατάσταση;
H αρνητική αντίδραση που αντικατοπτρίστηκε στις τιμές έχει φυσικά αρνητικές επιδράσεις στις αποδόσεις. Σε σχέση με την διάρθρωση των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του ING Investment Management, είχαν ήδη τοποθετηθεί αμυντικά. Αυτό σημαίνει ότι τα αμοιβαία επικεντρώνονται σε εταιρί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr