Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να δέχονται πιέσεις χρηματιστηριακά λόγω της γενικότερης κρίσης ωστόσο είναι θωρακισμένες.
Πρόβλημα θα ανακύψει αναφέρει ο κ Προβόπουλος μόνο αν η κρίση των subprime συνεχίσει να ταλανίζει τις αγορές και το 2009 τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι περιορισμένο. Διεθνώς η ψυχολογία έχει μεταβληθεί καθώς οι επενδυτές επειδή δεν γνωρίζουν το βάθος του προβλήματος προβαίνουν σε βίαιες κινήσεις και σε συστηματικές ρευστοποιήσεις.
Η ψυχολογία δεν μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί απαιτείται χρόνος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές. Οι ανακοινώσεις των ζημιών των μεγάλων τραπεζών διεθνώς επηρεάζει σαφώς το κλίμα στις αγορές ωστόσο δεν είναι απολύτως σαφώς ότι το πρόβλημα με τα subprime κλείνει στους ισολογισμούς χρήσης 2007.
Σύμφωνα με τον κ Προβόπουλο η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει μέχρι τα μέσα του 2008 σε φάση ήπιας ύφεσης ενώ από το β΄ 6μηνο του 2008 θα ξεκινήσει εκ νέου η ανάκαμψη. Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα εισέλθουν σε φάση μερικής αποθέρμανσης χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ3,5% ή και υψηλότερα.
Τα τραπεζικά δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 18% το 2008 έναντι 21% το 2007 και η κερδοφορία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ενδεχομένως να συμπιεστούν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους ωστόσο οι τράπεζες θα μετακυλήσουν μέρους του κόστους στους καταναλωτές. Η κρίση των subprime θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα αντιμετωπισθεί από τις διεθνείς αγορές.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr