Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2024 είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων και ειδικά εγγράφων, τα οποία έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας που προοριζόταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Από τη δράση τους αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, ενώ διέθεταν πλήρες υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς και τεράστιο απόθεμα πλαστών, που αντιστοιχούσαν σε έγγραφα σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη.
Οι ρόλοι και ο τρόπος δράσης
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης, ως εξής:
Ως πελάτες φέρονταν επαγγελματίες διακινητές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συμφωνίες για την παράδοση σημαντικού αριθμού εγγράφων ανά παραγγελία. Κατά τον τρόπο αυτό το κύκλωμα απέφευγε την παράδοση πλαστών εγγράφων σε μεμονωμένους μετανάστες, διατηρώντας σταθερές συνεργασίες κυρίως με δίκτυα διακίνησης μεταναστών.
Το κύκλωμα, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται ότι, για κάθε Δελτίο Ταυτότητας αποκόμιζε έως 600 ευρώ, για κάθε ‘Αδεια Διαμονής έως 400 ευρώ και για κάθε Ειδική Προξενική Θεώρηση Εισόδου (VISA) έως 600 ευρώ, ανάλογα με τη ποσότητα και την χώρα προέλευσης των εγγράφων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος της οργάνωσης, κατά το χρόνο δράσης της, υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ.