Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Οι επιστήμονες, μετά τις τελευταίες δονήσεις που έφτασαν αλλά και ξεπέρασαν τα 5 Ρίχτερ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πιο ισχυρού σεισμού της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Αρκετοί εκτιμούν πλέον ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης σε συνδυασμό με την σεισμική δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη.
Κατά μέσο όρο 100 δονήσεις ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των Κυκλάδων. Μέχρι στιγμής οι σεισμοί δεν έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης (12/2) άλλη μια σεισμική δόνηση 5 βαθμών ξύπνησε την Αμοργό και τη Σαντορίνη ενώ τις επόμενες ώρες ακολούθησε μπαράζ σεισμών πάνω από 4 βαθμούς έως 4,9 που προκάλεσαν και μια μικρή κατολίσθηση.
Σε επιφυλακή ύψιστου συναγερμού η Αμοργός
Επιπλέον, σε επιφυλακή και σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τέθηκε σήμερα (12/2) το νησί της Αμοργού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αμοργού, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την την επέκταση των μέτρων στήριξης και στον Δήμο Αμοργού.
Τι αναφέρει το ΕΚΠΑ
Ανακοίνωση για την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας εξέδωσε επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας το ΕΚΠΑ. Αναλυτικά αναφέρει:
«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15,300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.
Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο».