Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Τ. Γαϊτάνης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Π. Πύρρος, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας αυτής για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με οπτικές αναπηρίες.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε ότι: «Η σημερινή μέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Για εμάς ως Πολιτεία, για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως επιστημονική κοινότητα, αλλά και για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ως φορέα που εκπροσωπεί τα άτομα με οπτική αναπηρία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για μια πιο προσβάσιμη και ισότιμη κοινωνία. Γιατί όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την επιστήμη. Πέντε χρόνια τώρα ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει πώς η άρση των αποκλεισμών και η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, αποτελούν προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε η σημερινή να είναι η αφετηρία για περισσότερες συνέργειες μεταξύ ερευνητικών κέντρων και φορέων ώστε να δημιουργήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία που να μας χωρά όλους».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Π. Πύρρος, τόνισε: «Σήμερα ξεκίνησε μια νέα, καινοτόμος συνεργασία ανάμεσα στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των Ατόμων με Οπτική Αναπηρία στο θεμελιώδες δικαίωμα της εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι γίνονται πλέον συγκεκριμένα βήματα για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία. Συνεργασίες όπως η σημερινή είναι δείγματα της διαρκούς προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν η Πολιτεία, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών. Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΚΕΑΤ αποδεικνύει έμπρακτα ότι σχεδόν κάθε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί και ότι ο στόχος μας για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης είναι εφικτός.»
Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθ. Εμμανουήλ Πλειώνη, και τη Διοικήτρια του ΚΕΑΤ και Πρόεδρο του ΔΣ, κα Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου, επισφραγίζοντας τη δέσμευση των δύο φορέων για στενή συνεργασία στους κοινούς στόχους που έχουν θέσει.
Ο κ. Πλειώνης ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι η παρούσα συνεργασία με το ΚΕΑΤ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΕΑΑ αλλά και των επιταγών της επιστήμης για διάχυση της γνώσης σε όλους και όλες, ανεξάρτητα από κοινωνική θέση, γνωστικές δυνατότητες, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλή ή εθνότητα. Οδηγούμενοι από αυτές τις αρχές και με μεγάλη χαρά συνυπογράφουμε με το ΚΕΑΤ το σημερινό μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να αποτελέσει «καλή πρακτική» προς μίμηση και πηγή γνώσης για συνανθρώπους μας με οπτικές αναπηρίες, ενώ η κα Χαμονικολάου ανέφερε ότι σκοπός του ΚΕΑΤ είναι η ανάπτυξη και η στήριξη προγραμμάτων που ενισχύουν την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία όρασης, προωθώντας τη συμπερίληψη και την κοινωνική τους ένταξη. Με γνώμονα την άρση οποιουδήποτε εμποδίου και αποκλεισμού, σε συνεργασία με το Ε.Α.Α. προχωρούμε στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και απαντάμε στην πρόκληση μιας επιστήμης, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η θέαση, ώστε να γίνει συμπεριληπτική και στη χώρα μας, με όρους προσβασιμότητας για τους μαθητές με αναπηρία όρασης.
Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί το επιστέγασμα της πολύ καλής συνεργασίας των δύο φορέων κατά την πιλοτική υλοποίηση δράσεων διάχυσης της επιστήμης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μαθητές/τριες με αναπηρίες όρασης. Το μνημόνιο προβλέπει μία σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση της επιστήμης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς που θα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων διάχυσης της επιστήμης διαμορφωμένων με κατάλληλα απτικά και ακουστικά πειράματα και δραστηριότητες, την ανάπτυξη και διάθεση εκπαιδευτικού υλικού προσαρμοσμένου για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς και τη συγγραφή -και διανομή- βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης στη γραφή Braille. Τέλος, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών και λογισμικών που θα συμβάλουν στην ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με οπτικές αναπηρίες στην επιστημονική γνώση και μεθοδολογία.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στον τομέα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και επιστήμης, υπηρετώντας την πανανθρώπινη αξία ότι το αγαθό της γνώσης ανήκει σε όλους και όλες. Μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, την κοινή εκπόνηση ερευνών και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη για μία πιο δίκαιη, ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr