Δεκάδες πρωτοσέλιδα μιλούσαν για αυτή τη μελέτη, η οποία διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου άνοιας- αλλά και μιας άλλης μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο και οδήγησε σε άρθρα για το πώς ο καφές κάνει καλό στην καρδιά σας. Μια άλλη μικροσκοπική μελέτη έγινε επίσης είδηση τον Αύγουστο, επειδή έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης σχετιζόταν πολύ αόριστα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε μια ομάδα 263 ατόμων.
Σε αυτές τις μελέτες, οι συγγραφείς έχουν συνήθως λάβει μια σημαντικά αρκετή βάση δεδομένων ανθρώπων στους οποίους έχουν τεθεί μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το τι τρώνε και τι πίνουν. Μία ή δύο από αυτές τις ερωτήσεις περιλαμβάνουν συνήθως τη διερεύνηση της ποσότητας καφέ που πίνουν κάθε μέρα. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί παρακολουθούνται για χρόνια. Οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσον αυτή η αυτοαναφερόμενη κατανάλωση καφέ στην αρχή της μελέτης σχετίζεται με τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Οι μελέτες αυτές μας δίνουν επίσης περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η (αυτοαναφερόμενη) μέτρια κατανάλωση καφέ -που συνήθως ορίζεται ως περίπου δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα- σχετίζεται με καλύτερη υγεία από ό,τι η μη κατανάλωση καφέ ή η κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας καφέ. Όμως, ακόμη και αν πάρουμε τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα τοις μετρητοίς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καφές προκαλεί καλύτερη υγεία. Σε πολλές από αυτές τις μελέτες, ο σχεδιασμός απλά δεν είναι αρκετά «στιβαρός» ώστε να μας δώσει χρήσιμα δεδομένα σχετικά με το αν ο καφές προκαλεί οφέλη ή απλώς οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια ποσότητα καφέ είναι κατά μέσο όρο λίγο πιο υγιείς σε πολλούς τομείς από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου ή πολύ.
Έχουμε κάποιες παρεμβατικές μελέτες που εξετάζουν τον καφέ και μια σειρά από αποτελέσματα για την υγεία. Πρόκειται για μελέτες στις οποίες χορηγείται στους ανθρώπους καφές ή εικονικό φάρμακο και στη συνέχεια παρακολουθούνται μετά από μερικές εβδομάδες για να δουν τι συνέβη στην υγεία τους. Ωστόσο, μεγάλες ανασκοπήσεις που αναλύουν αυτές τις παρεμβάσεις δεν έχουν βρει οφέλη (ή βλάβες) για την υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για βραχυπρόθεσμη βλάβη σε άτομα με διαβήτη, αν και αυτό αμφισβητείται εν μέρει από άλλες έρευνες.
Ως εκ τούτου: Μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι που πίνουν μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι κατά μέσο όρο αρκετά υγιείς. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι αν ο καφές κάνει τη διαφορά ή αν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Όταν πραγματικά δίνουμε καφέ σε ανθρώπους σε ελεγχόμενες κλινικές συνθήκες, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έχει όφελος για την υγεία τους.
Δεν υπάρχουν λοιπόν, πολλά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές έχει οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα που να δείχνουν ότι έχει βλάβες για την υγεία. Πράγματι, αν κοιτάξετε όλο το φάσμα των επιστημονικών ερευνών για τον καφέ στο σύνολό του, αυτό που τείνει να δείτε είναι ότι σε μέτριες ποσότητες, ο καφές είναι βασικά ουδέτερος.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα λοιπόν πως δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι λόγοι υγείας είτε για να πίνετε είτε για να αποφεύγετε τον καφέ. Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πολύς καφές κάνει κακό, και αν ξεπερνάτε το επιτρεπτό των μάξιμουμ 2 καφέδες την ημέρα ίσως να πρέπει να περιορίσετε τον καφέ σας, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσος πολύς καφές είναι θα επηρεάσει τον ύπνο σας.
Αλλά αν δεν πίνετε καφέ, δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να ξεκινήσετε, εκτός αν το θέλετε. Πιθανότατα δεν πρόκειται να επηρεάσει ιδιαίτερα την υγεία σας, όπως και να έχει, οπότε μην ανησυχείτε γι' αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr