Ακόμα και οι «παραδοσιακές» επενδύσεις σε μετοχές, όπως οι τραπεζικές, έδειξαν ότι μπορούν να πληγούν ανά πάσα στιγμή. Ο πρώτος λόγος συνδέεται με το γεγονός ότι είναι τα μοναδικά «χαρτιά» που γνωρίζουν οι ξένοι συνάδελφοί τους, όταν τοποθετούνται στην Ελλάδα. Είναι μετοχές με μεγάλη διασπορά και συγκέντρωση από «ξένα χέρια», που σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη στο ταμπλό, αλλά και ως επιχειρήσεις, με έκθεση στις αναδυόμενες αγορές της Αν. Ευρώπης, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στο «στόχαστρο» για κλείσουν κάποιες ανοικτές θέσεις, σε κάποιο άλλο σημείο του κόσμου. Δηλαδή ότι είδαμε να γίνεται τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο γενικός διευθυντής της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ κ. Ι. Παπαδογιάννης, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, άνω των 350 εκατ. ευρώ, δηλώνει αισιόδοξος και συνάμα υποστηρικτής του stock picking για φέτος. «Ακόμα και στο εξωτερικό οι αποτιμήσεις των μετοχών δείχνουν υποστηρικτικές. Δεν εκτιμούμε ότι υπάρξει κάποια φούσκα, στην δική μας περιοχή, εξαιτίας της υπόθεσης των subprimes. Υποστηρίζουμε ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις, volatility.
Σε αυτή τη περίπτωση το ρίσκο ανεβαίνει, για το λόγο αυτό θα πρέπει να στραφούμε σε επιλεγμένες μετοχές». Στην ερώτηση ως προς το ποιους κλάδους η ΑΕΔΑΚ θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή της στην ελληνική αγορά, ο κ. Παπαδογιάννης κάνεις λόγο για «ιδιομορφία του Χ.Α.
Από τη μία έχουμε τις τράπεζες, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τις κρατικές εταιρείες για τις οποίες πολύ λόγος γίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Χρειάζεται εξειδίκευση για κάθε μίας από τις περιπτώσεις αυτές». Ως προς τα deals, «μάς ενδιαφέρουν», αναφέρει, « στο βαθμό που θα μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους μετόχους».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Αγ. Σπυρόπουλος, θεωρεί μείζον πρόβλημα την κρίση στη στεγαστική πίστη των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σφαιρικά τις αγορές. Δηλαδή, να ισορροπήσουν πρώτα».
Ο ίδιος τονίζει ότι, « το Χ.Α. για τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο με αποκορύφωμ το 2007. Το 2008, εκτιμώ, ότι θα είναι χρονιά σταθεροποίησης. Επιλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να τύχουν προσοχής είναι μετοχές γύρω από τις οποίες υπάρχουν εξελίξεις.
Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, καθώς επίσης, ΟΠΑΠ, Ιντραλότ, εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, Φουρλής, Jumbo, αποτελούν περιπτώσεις προς εξέταση». Η Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΔΑΚ διαχειρίζεται κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 73 εκατ. ευρώ.
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθυντής επενδύσεων της Allianz ΑΕΔΑΚ κ. Κ. Θεοδωρόπουλος, εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ.
«Οι μετοχές στην Ευρώπη»,υποστηρίζει, « θεμελιωδώς θεωρούνται φθηνές. Δεν θα απέκλεια ένα rebound στα financial, αφού πολλές τράπεζες έφτασαν να στοιχίζουν σε κεφαλαιοποίηση όσο οι ελληνικές. Ακόμα κι αν έχουμε ύφεση για ένα, δύο τρίμηνα μέσα στο 2008, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Η Allianz είναι υπερτοποθετημένη στο Χ.Α., ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι μετοχές θα υπεραποδώσουν και πάλι σε σχέση με τα ομόλογα.
Ο γενικός διευθυντής της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας, της εταιρείας που μαζί με το asset management διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 120 εκατ. ευρώ, θεωρεί ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις το 2008. «Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά εξαιτίας της ανοιχτής πληγής των subprime «βλέπω» volatility».
Κατά την άποψή του, «ενέργεια και εταιρείες του Δημοσίου, είναι οι μετοχές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το 2008». Ο ίδιος στέκεται στις υπεραποδόσεις της ΔΕΗ και των λιμένων, για τις επιχειρείται, όπως αναφέρει, ένα σοβαρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Σε ό,τι αφορά στις μετοχές των τραπεζών ο κ. Κρίντας επισημαίνει ότι, «η πορεία τους σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την κίνηση των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr