Κατά την εισήγησή της, η Yamini Aiyar, Visiting Senior Fellow, Saxena Center for Contemporary South Asia στο Watson Institute του Brown University αναφέρθηκε στις πρόσφατες εκλογές στην πατρίδα της, την Ινδία, που ανέδειξαν ξανά νικητή τον Ναρέντρα Μόντι, παρότι το κόμμα του BJP έχασε την πλειοψηφία των εδρών στη Λοκ Σάμπα, την ινδική Βουλή.
«Προέρχομαι από μία περιοχή που με πολλούς τρόπους μάς μιλά για την ευπάθεια της δημοκρατίας, αλλά και την ανθεκτικότητά της» τόνισε η ίδια. Όπως είπε, πλέον στην Ινδία ψηφίζουν περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες. «Η πράξη του εκλέγειν είναι βαθιά ενσωματωμένη στη σχέση μας με το κράτος» σημείωσε.
Αυτό που βίωσα στη χώρα μου, στην Ευρώπη και νομίζω στον κόσμο είναι πως η Δημοκρατία παραμένει περιζήτητη, σημείωσε ο Yves Leterme, Πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου και Μέλος του Club de Madrid.
«Πρέπει να μοιραστούμε τις προκλήσεις της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, του ορίου κατανομής, της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την αγανάκτηση ενός ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων το οποίο δεν έχει επαρκές μερίδιο «στην πίτα» υπογράμμισε.
Επικαλούμενος τον Φράνσις Φουκουγιάμα, είπε πως η πάλη μεταξύ των δύο-τριών βασικών απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση έληξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «O κολεκτιβισμός παραγκωνίστηκε και έκτοτε υπάρχει η συναίνεση πως η οικονομική αγορά με κοινωνικές διορθώσεις είναι η σωστή συνταγή για την οργάνωση της κοινωνίας».
Όπως σημείωσε «οι πολιτικές δυνάμεις, πιο διάσπαρτες από ποτέ, τείνουν να ευαγγελίζονται πολλά και να υλοποιούν λιγότερα, ενώ η πολιτική απέχει από πεδία με σημαίνοντα ρόλο στη ζωή».
Ο ίδιος εξέφρασε την ενοχή του ως μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, καθώς οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και τα παραδοσιακά κόμματα κρύβονταν για χρόνια πίσω από το πρόβλημα - για παράδειγμα μη παραδεχόμενες πως το μεταναστευτικό ήταν πρόβλημα ή πως η εγκληματικότητα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αυστηρότερα μέτρα.
Επικαλούμενος τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία, ο Oliver Röpke, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς το βλέπουμε σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι μόνο στις πρώην κομμουνιστικές.
Σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο ίδιος τόνισε πως από τη μία πλευρά μπορούμε να πούμε πως υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς, από την άλλη πως διατηρείται η πλειοψηφία των δημοκρατικών κομμάτων.
Ο ίδιος αμφισβήτησε αυτό που λέγεται περί κρίσης της δημοκρατίας και αδιαφορίας των πολιτών, αντιτείνοντας πως, όπως έδειξαν οι πιο πρόσφατες εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, η συμμετοχή των ψηφοφόρων αυξήθηκε σημαντικά, αν και ωφελήθηκαν εκλογικά τα κόμματα της ακροδεξιάς.
Από την πλευρά της, η Lwando Xaso, Δικηγόρος, Συγγραφέας και Ιδρύτρια της οργάνωσης Including Society, μίλησε για τη μετάβαση της χώρας της στη δημοκρατία και τα μαθήματα που αντλεί από την ιστορία.
«Το 2024 είναι μια στιγμή αλήθειας για τη Νότια Αφρική υπό την έννοια πως είναι 30η επέτειος της δημοκρατίας μας. Η συνταγματική μας δημοκρατία προοριζόταν να είναι μετασχηματιστική, δηλαδή να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων μας. Αν επανάσταση σημαίνει την αλλαγή καθεστώτος, τότε είχαμε επανάσταση στη Νότια Αφρική. Ο μετασχηματισμός είναι διαφορετικός από την επανάσταση. Ο μετασχηματισμός απαιτεί την αλλαγή στην καρδιά» τόνισε, μεταξύ άλλων.
«Η δημοκρατία έχει να κάνει με την αναδιανομή, με την επανόρθωση, τη συνείδηση και την ποιότητα των ηγετών που θα κληθούν να υλοποιήσουν το σύνταγμα» σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr