Ο ειδικός εκτιμά, σύμφωνα με την DW, πως η έκταση της πρόσφατης καταστροφής μπορούσε να περιοριστεί: «Αυτό όμως θα απαιτούσε περισσότερη ειδική τεχνογνωσία και ζήλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αποτελεσματικότερο σχεδιασμό πυρόσβεσης σε τοπικό επίπεδο, καθώς και μία ορθολογική οργάνωση των μέτρων πυρόσβεσης».
Όσον αφορά το εάν θα μπορέσουν να φυτρώσουν νέα δάση στις καμένες εκτάσεις, ο Δημητρακόπουλος επισημαίνει πως «τα καμένα μεσογειακά οικοσυστήματα, όπως τα πευκοδάση και οι θάμνοι, μπορούν να μεγαλώσουν με φυσικό τρόπο, […] εφ’ όσον έχουν παραμείνει άθικτα σε βάθος δεκαετίας – χωρίς δηλαδή να έχουν δεχτεί ανθρώπινες παρεμβάσεις. […] Η φύση γιατρεύει τις πληγές της με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να μην επεμβαίνει ο homo economicus».
Δεδομένου ωστόσο ότι μία σημαντική έκταση του «πράσινου πνεύμονα» της περιοχής κάηκε, πώς θα επηρεαστεί το κλίμα και η ζωή στην Αθήνα; «Βραχυπρόθεσμα θα είναι αυξημένα τα βλαβερά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Μεσοπρόθεσμα η καταστροφή των δασικών αυτών εκτάσεων θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στο μικροκλίμα της αστικής περιοχής της Αθήνας κατά τουλάχιστον 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Τα καλοκαίρια θα είναι ακόμα πιο ξηρά, ενώ κατά τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία του αέρα θα βρίσκεται κοντά στους 39 βαθμούς. Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο!», προειδοποιεί ο περιβαλλοντολόγος, προσθέτοντας τέλος πως «μακροπρόθεσμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή θα ενταθούν, διότι εξαιτίας των καμένων δασών θα αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον τουρισμό».
Όπως τονίζει τέλος ο ειδικός, πέρα από τις δασικές πυρκαγιές «η Ελλάδα αρχίζει να αντιμετωπίζει και σοβαρή έλλειψη νερού. Τα τελευταία 30, 35 χρόνια το τοπικό κλίμα γίνεται ολοένα και πιο θερμό και ξηρό – κάτι που έχει συνέπειες σε όλα τα έμβια όντα».
Νέες εστίες φωτιάς λόγω... κεραυνών
Την ίδια στιγμή «ένα κύμα κακοκαιρίας στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε νέες δασικές πυρκαγιές», γράφει από την πλευρά της η ZEIT Online. «Η κατάσταση είναι ακραία σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι “κατηγορούν” την κλιματική αλλαγή.
[…] Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε για περισσότερες πυρκαγιές εξαιτίας των κεραυνών. Οι φωτιές που ξέσπασαν έως τώρα εξαιτίας των κεραυνών μπόρεσαν πάντως να τεθούν υπό έλεγχο, παρ’ ότι οι κεραυνοί χτύπησαν ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές, γεγονός που δυσκόλεψε σημαντικά το έργο της πυροσβεστικής.
Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σε τμήματα της χώρας τουλάχιστον έως την Τετάρτη, με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να εκτιμά το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς ως “πολύ υψηλό” στη μισή περίπου χώρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr