Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε στο Mega: «Καμία σχέση με πέρυσι. Πέρυσι ήμασταν στα 187, φέτος έχουμε φτάσει στα 600. Έχουμε τα νούμερα του ’22, είμαστε την ίδια εποχή ό,τι γινόταν το ’22».
Όπως λέει η ίδια, «το στέλεχος αυτό, το FLiRT, είναι πολύ μεταδοτικό αλλά η κλινική εικόνα των ασθενών είναι απλή για τους νέους ανθρώπους. Κάνεις τον πυρετό σου κάνα δυο μέρες, έχεις αδυναμία, καταβολή αλλά μετά την τρίτη ημέρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους μεγάλους σε ηλικία. Οι μεγάλοι σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους έτσι ώστε αν χρειαστεί να πάρουν αντιική αγωγή».
«Τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία είναι περίπου στα 600. Είναι πολλά», τονίζει.
Με πολλούς να φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, το αυτοδιαγνωστικό τεστ είναι απαραίτητο και πριν αλλά και μετά το ταξίδι, επισημαίνει. «Το τεστ πρέπει να το κάνουμε και φεύγοντας και γυρίζοντας», υπογραμμίζει.
«Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο η πανώλη των αιγοπροβάτων»
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν σε περιοχές της Θεσσαλίας τα κρούσματα πανώλης που έχουν εμφανιστεί σε αιγοπρόβατα.
«Δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο, δεν μεταδίδεται. Όμως με τα ζώα είναι ένα πρόβλημα, γιατί πολλά ζώα εκεί στην περιοχή της Θεσσαλίας είχαν προβλήματα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή», εξήγησε η κα. Παγώνη.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εστίες πανώλης εμφανίστηκαν σε αιγοπρόβατα στα Τρίκαλα, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας κι ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αρμόδια υπηρεσία, «πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr