Τι σας αφήνει το 2007;
Ανασκοπώντας το 2007, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αρνητικές εξελίξεις στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ και η κρίση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, είναι πιθανόν να συνεχίσουν να επηρεάζουν το οικονομικό περιβάλλον και κατά την διάρκεια του ερχόμενου οικονομικού έτους. Επιπροσθέτως η μειωμένη ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας ενδέχεταινα συνεχίσει να ασκεί αρνητική επίδραση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αφού τα στοιχεία αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης θετικού επενδυτικού κλίματος.
Επισημαίνουμε ότι τόσο η αυτόνομη ενέργεια της ΕΚΤ για τόνωση της ρευστότητας, όσο και η πρόσφατη απόφαση των Κεντρικών Τραπεζιτών (ΕΚΤ, ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετίας, και Μ. Βρετανίας) να προχωρήσουν σε νέες συντονισμένες κινήσεις με σκοπό να αυξήσουν την ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του προβλήματος που υπάρχει και ταλαιπωρεί τις κεφαλαιαγορές / χρηματαγορές, αφού επιχειρείται για πρώτη φορά τέτοιας έκτασης συντονισμένη προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών. Η αβεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος σε συνδυασμό με την όλο και περισσότερο αναγνώριση του προβλήματος που αφορά τα στεγαστικά δάνεια και την αγορά κατοικίας, αποτυπώνονται και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπουκυριαρχεί νευρικότητα και υψηλή μεταβλητότητα, στοιχεία που δείχνουν ότι η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά διαφαινόταν. Παράλληλα η παρουσία πληθωριστικών πιέσεων αφαιρεί από τις Κεντρικές Τράπεζες την δυνατότητα εφαρμογής πιο χαλαρής νομισματικής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για αρνητικές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη. Επίσης αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι εμφανής η πρόθεση των Τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με επενδυτικά σχήματα τύπου subprime να στηρίξουν το όλο οικοδόμημα.
Μπορούν τα παραπάνω να επηρεάσουν τις ελληνικές εισηγμένες;
Όσον αφορά την εγχώρια κεφαλαιαγορά, οι προσδοκίες για αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας με ρυθμούς της τάξεως μεταξύ 17% -20% για την τρέχουσα χρήση, αναμένεται να επιβεβαιωθούν, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Ωστόσο, επισημαίνουμε την συνεισφορά των Τραπεζικών ομίλων γεγονός το οποίο απεικονίζειτη μονοδιάστατη διάρθρωση της συνολικής κερδοφορίας του ΧΑ, ενώ για το 2008 διαφαίνεται μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους ακριβώς λόγω της προαναφερόμενης κρίσης ρευστότητας.
Δικαιολογεί η ελληνική αγορά υψηλότερα επίπεδα τιμών;
Ο ΓΔ διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή εκτιμώμενων κερδών 2007 της τάξεως του 19,0x, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν δικαιολογεί υψηλότερα επίπεδα τιμών για την τρέχουσα χρήση. Από την άλλη πλευρά,η τιμή του πολλαπλασιαστή εκτιμώμενων κερδών 2008 διαμορφώνεται σε 15,8x (discount 12,5% από το μέσο ιστορικό P/E της τελευταίας δεκαετίας 18,1x), γεγονός που κάτω υπό ομαλές συνθήκες θα μπορούσε να δικαιολογήσει για το ΓΔΧΑ υψηλότερες τιμές μέσα στο 2008. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι το έτος 2008θα αποτελέσει περίοδο δύσκολων αποφάσεων για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, καθώς στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν την κρίση, διατηρώντας χαλαρή νομισματική πολιτική, είναι πιθανό να δημιουργηθούν αναπόφευκτες παρενέργειες στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να παρουσιαστεί αύξηση του Risk Premium (επασφάλιστρο κινδύνου), οδηγώντας σε αποστροφή ανάληψης επενδυτικού κινδύνου και κατ επέκταση σε διαστήματα αυξημένης μεταβλητότητας μέσα στο 2008,στοιχεία τα οποία αποτελούν απειλή για την συνέχιση του ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr