Τα δύο αδέλφια, 41 και 49 ετών, είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου» με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου.
Έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς του δημοσιογράφου αλλά και φίλοι, οι οποίοι όλοι τόνισαν σε ιδιαίτερα συγκινητικό και φορτισμένο κλίμα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί.
Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά την σύλληψη τους δύο χρόνια μετά τις θανατηφόρες σφαίρες που δέχθηκε ο Καραϊβάζ. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον Άλιμο την επίμαχη ημέρα, ενώ ο αδελφός του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους . Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να “τρέξει” με γοργούς ρυθμούς καθώς το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.
«Δύσκολη περίοδος αλλά έπρεπε να έρθει και αυτή η στιγμή, οι σταθμίσεις είναι πάντα δύσκολες σε τόσο στυγερά εγκλήματα και είναι στο χέρι μας να είμαστε εγγυητές μιας προσπάθειας να αμυνθούμε, ως κοινωνία», λέει, μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ, Αντώνης Ξυλουργίδης.
«Δυστυχώς, δεν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση όταν, ενώ σήμερα δικάζουμε μια ανθρωποκτονία, θεωρείται για την επίσημη πολιτεία ο θάνατος του Γιώργου Καραϊβάζ ως εργατικό ατύχημα. Σε κάθε θάνατο υπάρχει ένας κωδικός όπου αποδίδεται. Εδώ, επειδή επέστρεφε από την εργασία του, έχει αποδοθεί ως εργατικό ατύχημα, πλην όμως υπάρχει πλήρες ιστορικό, υπάρχουν έγγραφα από τις Αρχές ασφαλείας που αποδίδουν τον θάνατό του σε εγκληματική ενέργεια. Υπάρχει σχετικός νόμος. Είναι εγκληματική ενέργεια, αφορά δημοσιογράφο, έπεσε στο καθήκον, ως εκ τούτου πρέπει να ενταχθεί εκεί. Κάνω μια δημόσια έκκληση στην πολιτεία να λυθεί αυτό το θέμα».
Όπως λέει ο ίδιος, «εγώ ανέλαβα την υπόθεση πριν από λίγους μήνες και δεν σταμάτησα αυτήν την άοκνη προσπάθεια γιατί έβλεπα ότι υπάρχουν περιθώρια ανεύρεσης στοιχείων και θα συνεχίσουμε. Σήμερα ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία και στο εδώλιο κάθονται οι φερόμενοι ως δράστες, φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας. Υπάρχει μια πλήρης δικογραφία με μια διαδικασία που ακολούθησε μεθοδικά το Ανθρωποκτονιών. Όποιοι πίστευαν ότι θα είναι ένα δικαστήριο απλό ή θα είναι ένας περίπατος, όπως άκουγα να λένε, λανθάνουν. Υπάρχουν εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα εισφερθούν και στη δίκη και σε κάθε περίπτωση θα υποστηριχτεί και η δική μας η πλευρά.
Θα ήταν ευχής έργον να εντοπιστούν και οι ηθικοί αυτουργοί γιατί μετά τη δολοφονία του Γιώργου πέτυχαν αυτοί οι άνθρωποι να φοβίσουν τον δημοσιογραφικό κόσμο. Πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε δημοσιογράφους αντικειμενικούς, ανέλεγκτους, ελεύθερους ή αν θέλουμε δημοσιογράφους ελεγχόμενους και νεκρούς. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς».
«Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος»
«Εγώ σε αυτήν τη δίκη περιμένω να δω τους μάρτυρες, ποιοι από τους μάρτυρες θα έρθουν, γιατί αντιλαμβάνομαι και ενημερώνομαι από διάφορες πλευρές ότι υπάρχει ένας διάχυτος φόβος. Εγώ θέλω να ζητήσω από τους μάρτυρες, γιατί είναι 30 τον αριθμό, να προσέλθουν στη δίκη, να ξέρουν ότι η επίσημη πολιτεία είναι εδώ για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και ότι πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Δεν μπορεί να συσκοτιστεί αυτή η διαδικασία επειδή υπάρχει ένας διαχεόμενος φόβος. Εγώ εκφράζω τον προβληματισμό μου για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Θα είμαστε όμως εκεί και θα είμαστε εγγυητές», λέει ακόμα ο κ. Ξυλουργίδης.
«Δυστυχώς το ελληνικό δικονομικό σύστημα, δεν επιτρέπει σε τέτοιου είδους δίκες να υπάρχει επέκταση του αξιοποίνου. Έχουμε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, συγκεκριμένες κατηγορίες, οπότε, ακόμα και αν προκύψουν στοιχεία, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έναρξη άλλης προκαταρκτικής που θα καταλήξει στη στοιχειοθέτηση άλλων πιθανών αδικημάτων», συμπληρώνει.
«Πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο θα σπάσει ο “κρίκος” γιατί και αυτοί που έχουν διαπράξει αυτήν την πράξη, έχουν λάβει σίγουρα διαβεβαιώσεις. Αν δουν ότι δεν εξελίσσονται τα πράγματα όπως πρέπει, κάπου η “δουλειά” αυτή μπορεί να μην πάει όπως την έχουν προσχεδιάσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ καλά προσχεδιασμένο έγκλημα αλλά έχουν κάνει και λάθη. Αυτά, θα τα αναδείξουμε στην ποινική δίκη. Σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», καταλήγει.
«Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες»
Από την πλευρά της και αναφερόμενη σε πληροφορίες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο κατηγορουμένων, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, λέει:
«Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες απαντήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα. Υπάρχει μια προκαταρκτική που έχει διαταχθεί σε υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι σε εξέλιξη οπότε δε θα έπρεπε ακόμη να δώσουμε στοιχεία. Αναμένουμε απαντήσεις και εμείς. Οτιδήποτε γράφεται, οποιοδήποτε ποσό ακούτε, νομίζω δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες όντως ότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις λογαριασμών, αυτό ερευνά και η Αστυνομία για να μπορέσουμε να δώσουμε και άλλο υλικό στις ανακριτικές Αρχές και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο».
«Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέραμε και οδηγούμε αυτούς τους ανθρώπους στη Δικαιοσύνη, όμως για εμάς αυτή η επιτυχία θα ολοκληρωθεί όταν βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας», συμπληρώνει.
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ακόμα χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος», λέει από την πλευρά της η διευθύντρια του CSI Institute, Κέλλυ Ιωάννου.
«Συνήθως, σε τέτοιου είδους εγκληματικά φαινόμενα, αυτό που βγαίνει πρώτο στην επιφάνεια είναι η αρχή του παγόβουνου, από κάτω υπάρχει πολύ περισσότερη παθογένεια», συμπληρώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr