Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε είναι -και θα σας πω- δύο στοιχεία που υπάρχουν από τη βιβλιογραφία ότι ενοχοποιούνται, σε αυξημένη έκθεση, για μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών υγείας από ανθρώπους, κυρίως, με αποφρακτικά νοσήματα πνευμόνων. Και σας λέω τα δύο χαρακτηριστικά, που είναι το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια[…] Αλλά αυτό που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι ότι παιδιά που εκτίθενται σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορεί να μειώσουν την αναπνευστική τους δύναμη και με τις κατάλληλες συνθήκες, στο μέλλον, να αναπτύξουν αναπνευστικά νοσήματα. Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και πολλές φορές οι μεγάλες αυτές μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά είναι μελέτες οι οποίες κράτησαν πάρα πολλά χρόνια, γιατί έπρεπε να δούμε την πορεία τους στην ενήλικο ζωή».
Πρόσθεσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι πρώτα – πρώτα να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι. Να είμαστε, ας το πούμε, πολύ πιο υπεύθυνοι. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα πολύ απλό. Ας σκεφτούμε εμάς, που είμαστε, ας το πούμε, οι άνθρωποι που διαχειριζόμαστε τα εισπνεόμενα φάρμακα. Ας σκεφτούμε όλοι ότι κάθε εισπνεόμενο φάρμακο αφήνει ένα αποτύπωμα στο περιβάλλον. Άρα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε πολύ πιο γρήγορα την ευρωπαϊκή οδηγία και να μειώσουμε αυτό το αποτύπωμα. Και συγχρόνως, πρέπει να ισορροπήσουμε τη συνταγογράφηση μας σε εισπνεόμενα φάρμακα που δεν αφήνουν το αποτύπωμα στο περιβάλλον. Φανταστείτε πόσοι εκατομμύρια κόσμος, αυτήν τη στιγμή, σε όλον τον πλανήτη, παίρνει ένα φάρμακο που είναι λογικό να το παίρνει.
Το δεύτερο, σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο έχουμε επικεντρωθεί πάρα πολύ και σαν πνευμονολογική εταιρεία, είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ελεγχόμενους τους περισσότερους ασθενείς μας, ώστε να μην χρειάζονται αυτά τα παραπάνω φάρμακα.
Και το τρίτο, νομίζω, που θα πρέπει να περάσουμε, είναι η περιβαλλοντική, θα έλεγε κανένας, συμπεριφορά μας και με το αυτοκίνητό μας και ίσως και με πολλά άλλα πράγματα τα οποία είναι στην καθημερινότητά μας. Βλέπετε πέρσι τις φωτιές, που ήταν ένα πράγμα το οποίο βιώσαμε το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Πρέπει να ξανααντικαταστήσουμε αυτά τα πράγματα γρήγορα, να τα κάνουμε πηγή οξυγόνου, πηγή καλού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάτε, να φέρω ένα ακόμα παράδειγμα, ότι στην Καλιφόρνια, πριν από χρόνια, στις μεγάλες φωτιές της Καλιφόρνιας, αυτό που φάνηκε τα επόμενα χρόνια ήταν μία αυξημένη νοσηρότητα για αναπνευστικά νοσήματα στην περιοχή. Άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr