Στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) η εκπρόσωπος της Τουρκίας ανέφερε ότι δεν είναι σε γνώση της Τουρκίας, κράτους - διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, "η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά" των γλυπτών.
Η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, αναφερόταν σε έγγραφο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το οποίο επικαλείται το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν.
"Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως" είπε η εκπρόσωπος της Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.
Το Η.Β. απάντησε επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Έλγιν κινήθηκε με την άδεια των οθωμανικών αρχών και σύμφωνα με φιρμάνι που του είχε επιδοθεί, από το οποίο επιβιώνει μια ιταλική μετάφραση, ενώ το Λονδίνο έκανε λόγο και για δεύτερη άδεια, σχετικά με τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αγγλία.
Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη μόνιμη παραμονή τους στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του μνημείου, ειδικά αφότου δημιουργήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το Μουσείο της Ακρόπολης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr