Γι’ ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες ο υδράργυρος θα σημειώσει μεγάλη άνοδο φτάνοντας σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα, απόκλιση η οποία υποδηλώνει την εδραίωση της κλιματικής αλλαγής και στα μέρη μας, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τη διάρκεια του φαινομένου κι ότι αποτελεί τη συνέχεια μιας μακράς περιόδου που καταγράφονται μήνα το μήνα υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που θεωρούνται φυσιολογικές.
Την Τρίτη και την Τετάρτη το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 38 βαθμούς, τη στιγμή που η κανονική θερμοκρασία για την εποχή, τουλάχιστον στην πόλη, θα έπρεπε να προσεγγίζει μόλις τους 28.
Παρόλα αυτά το παρόν φαινόμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί ακραίο δηλώνει στο reporter.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Όπως τονίζει, στο παρελθόν η θερμοκρασία έχει σκαρφαλώσει ακόμη και στους 39 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.
Τα πιο ευάλωτα κι ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού θα πρέπει βέβαια να επιδείξουν τη συνήθη προσοχή και στην προκείμενη ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται για την πρώτη καλοκαιρινή ζεστή και το σώμα μας δεν έχει ακόμη προλάβει να εγκλιματιστεί, έστω κι αν αυτή τη φόρα έχουμε πάρει ήδη μια γεύση για το τι μας περιμένει ήδη από την άνοιξη.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος
Για το ισχυρό κύμα ζέστης που αναμένουμε και αν συνιστά καύσωνα:
Δεν θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με καύσωνα, γιατί δεν φαίνεται να έχουμε αυτή τη στιγμή εκτεταμένα υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τους 37 βαθμούς. Θα έχουμε όμως υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ημέρες, ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου αναμένουμε ακόμη και 38 βαθμούς Κελσίου, πάντα όμως σε τοπικό επίπεδο.
Είναι θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα, άρα έχουμε να κάνουμε με ζέστη, υψηλές τιμές και σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω, ειδικά, για την εποχή. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή μ’ ένα θερμό κύμα, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε καύσωνα.
Έτσι κι αλλιώς όμως ο καύσωνας δεν έχει ένα αυστηρό ορισμό. Άλλες χώρες ορίζουν το όριο στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Άλλες τον επικαλούνται όταν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες σε σχέση με τις κανονικές, χωρίς να παίρνουν την απόλυτη τιμή. Γιατί ας πούμε κάποιες περιοχές στην Βόρεια Ευρώπη δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τους 37 βαθμούς.
Για το πόσο θα διαρκέσει η ζέστη:
Φαίνεται να υπάρχει μια διάρκεια του θερμού κύματος σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Ελλάδας. Για αρκετές ημέρες θα διατηρηθούν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, δηλαδή μέχρι το Σαββατοκύριακο των Ευρωεκλογών κι ίσως και μετά, αλλά οι πιο υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα καταγραφούν το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη.
Με μια σταδιακή αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών μετά, αλλά με διατήρησή τους σ’ ένα επίπεδο υψηλότερο από το κανονικό.
Για το ποιες θεωρούνται φυσιολογικές θερμοκρασίες τη συγκεκριμένη περίοδο:
Στην Αθήνα θεωρούνται φυσιολογικές θερμοκρασίες της τάξεως των 28 – 29 βαθμών.
Για το πώς ορίζεται ο καύσωνας στην Ελλάδα:
Τουλάχιστον στο Αστεροσκοπείο, τον ορισμό τον χρησιμοποιούμε όταν έχουμε ένα φαινόμενο εκτεταμένο γεωγραφικά, με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών τουλάχιστον για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Δευτερευόντως, ρόλο παίζουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Δεν θα είναι τόσο υψηλές πάντως οι ελάχιστες ακόμη, μ’ εξαίρεση εκείνες της πόλης, διότι λόγω και της εποχής έχουμε ακόμη σχετικά ψυχρές θάλασσες.
Για τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα των θερμοκρασιών:
Δεν είναι πρωτοφανείς οι θερμοκρασίες. Θα δούμε πόσο ψηλά θα φτάσουν, αλλά έχουμε δει και 39αρια σε περιοχές μέσα στις αρχές Ιουνίου. Δεν είναι ακραία η συμπεριφορά. Είναι ένα έντονο θερμό κύμα, ένα κύμα που θα έχει διάρκεια, με μια αιχμή Τρίτη-Τετάρτη και στη συνέχεια μια πτώση προς χαμηλότερα επίπεδα - αλλά πάνω από τα κανονικά, δεν είναι όμως κάτι ακραίο.
Για το τι πρέπει να προσέξουμε
Θέλει μία προσοχή για τα πιο ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού λόγω της διάρκειας του φαινομένου κι ιδίως επειδή πάντα στις πρώτες ζέστες δεν έχουμε προλάβει ακόμη να εγκλιματιστούμε στις υψηλές θερμοκρασίες. Το πρώτο θερμό επεισόδιο θέλει πάντα λίγη παραπάνω προσοχή, γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει προσαρμοστεί. Βέβαια, αυτό ισχύει υπό φυσιολογικές συνθήκες, γιατί φέτος είδαμε και τον Απρίλιο και τον Μάιο σε αρκετές περιοχές υψηλές θερμοκρασίες. Δεν μας έρχεται δηλαδή τόσο απότομα η ζέστη αυτή τη φορά.
Για το αν υπάρχει σύνδεση του κύματος ζέστης με την κλιματική αλλαγή:
Θα μπορούσαμε ναι. Όχι τόσο αν αντιμετωπίσουμε το παρόν κύμα ως ένα μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά για τη διάρκειά του κι ότι έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μέσους όρους πάνω από τα κανονικά.
Κώστας Παπαντωνίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr