Η Yφυπουργός Eξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το ασταθές περιβάλλον έχει δημιουργηθεί μέσω μίας αργής διαδικασίας και γεωπολιτικών αλλαγών, ενώ τόνισε ότι η διεθνής ασφάλεια έχει αλλάξει σε σχέση με το πώς τη γνωρίζαμε ύστερα από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς βρίσκεται γεωγραφικά εν μέσω δύο κρίσεων (Ουκρανία και Ισραήλ), οι οποίες έχουν μεταθέσει το γεωπολιτικό βάρος στην Ανατολική Ευρώπη. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπορεί να προσφέρει αρκετά καθώς διακρίνεται για την πολιτική της σταθερότητα, την ομοφωνία σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, έχει προκαθορισμένους στόχους και όραμα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, ενώ πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν την εφαρμογή των νόμων, τη χρήση της διπλωματίας και ότι έχει την εικόνα ενός κράτους που επιδιώκει την ειρήνη.
Σχετικά με το κυπριακό τόνισε ότι η χρήση ισχύος δεν είναι αποτελεί τον σωστό τρόπο για να επιτευχθούν λύσεις και να προαχθούν συμφέροντα, αλλά ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το διεθνές δίκαιο.
Για την εθνική εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στηρίζει την Ουκρανία και έχει μία σταθερή άποψη για τη Μέση Ανατολή. Επίσης σχολίασε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι απαραίτητες.
Όσον αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι δόθηκε πολύ μεγάλη βαρύτητα στη σχέση με το Κογκρέσο και τα think tanks.
Ο Chief Executive Officer, Chicago Council of Global Affairs, Ιvo H. Daalder, τόνισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σταθερά μία θετική εικόνα για την Ελλάδα και ότι έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός καλού συμμάχου καθώς ο λόγος της πλέον ακούγεται ύστερα από την κρίση που πέρασε. Στα βασικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι έχει μία οικονομία που ανθίζει, ένα σημαντικό βαθμό πολιτικής σταθερότητας, συμμετέχει στο Three Seas, παραμένει δραστήρια στον πόλεμο στην Ουκρανία και λειτουργεί ως σημείο transit για παροχή βοήθειας μέσω της Μεσογείου.
Ωστόσο, ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο για τη Βόρεια Αφρική, την Ουκρανία και τη Γάζα διαδραματίζει και η Τουρκία.
Η στροφή προς τα δύο αυτά κράτη σημαίνει ότι το βάρος των ΗΠΑ έχει μετατεθεί στη δική μας "γειτονιά" και χαρακτήρισε ως σημαντικές τις στρατιωτικές υποδομές της χώρας, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα.
Για τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ όντας σύμμαχος και των δύο κρατών μπορεί να τα επηρεάσουν αλλά όχι και να επιβάλουν την άποψη τους. Πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη βοηθούν τις ΗΠΑ και για αυτό το λόγο επιδιώκονται κοινά επωφελείς λύσεις, ενώ ανέφερε ότι η ειρήνη πρέπει να χτίζεται και όχι να επιβάλlεται.
Ο Executive Director, Hellenic American Leadership Council, Endy Zemenides ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής και ότι αρκετά think tanks εργάστηκαν για αρκετό καιρό για τη σημασία της χώρας μας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Για τη νομοθεσία East Med Act δήλωσε ότι ήταν το αποτέλεσμα δράσεων που έλαβαν δράση τα τελευταία έξι έτη, ενώ τόνισε ότι κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, καθώς και οι προσπάθειες της εβραϊκής κοινότητας που επαναπροσδιόρισαν την Ελλάδα ως τοπικό παίκτη.
Για τη στάση της Τουρκίας σχολίασε ότι δεν κατανοεί την "ήσυχη" διπλωματία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί μέσω του ΝΑΤΟ να πετύχει πολύ περισσότερα καθώς έχει αποδείξει το στρατηγικό της ρόλο στις ΗΠΑ.
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δείτε live την τελευταία ημέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr