Πράγματι, ευθύνονται και η ελληνική κυβέρνηση και η ΚΑΠ με ένα σύνολο 65% να υποστηρίζει ότι φταίνε οι πολιτικές που ασκούνται, αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
«Ο κόσμος φαίνεται πως δεν πείθεται από το αφήγημα της ΕΕ και των Βρυξελλών ότι ευθύνονται οι διεθνείς παράγοντες και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» λέει η ίδια και εξηγεί ότι η οικονομική και ενεργειακή κρίση που βιώνουν οι γεωργοί εδώ και 15-20 χρόνια, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. «Μα δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό είναι ένας μύθος» ξεκαθαρίζει η ίδια.
Όσον αφορά τις ευθύνες για τα προβλήματα, που προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας στον αγροτικό τομέα, ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ παραπέμπει στο ανέκδοτο «και εσύ δίκιο έχεις, και εσύ δίκιο έχεις κοκ» και όταν τον ρωτάει ο γραμματέας «εγώ τι να γράψω» του απαντάει ο ανώτερος “«”και εσύ δίκιο έχεις”».
«Κατά μία έννοια φταίει καταρχήν η ΕΕ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) την οποία πια οι κυρίαρχες τάξεις στην ΕΕ δεν θέλουν να τη ξαναπληρώσουν, μέχρι εκεί έχουν δίκιο» υποστηρίζει ο κ. Θεοχαράκης τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση με άλλες κυβερνήσεις του Νότου δεν μπόρεσαν να φέρουν μια καλύτερη συμφωνία για τους Έλληνες αγρότες.
Ο ίδιος δεν έχει αμφιβολία ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι αγρότες έχουν δίκιο «ιδιαίτερα όταν έχει περάσει η καταιγίδα «Ντάνιελ» και έχουν τραβήξει τα πάνδεινα και έχει καταστραφεί το ζωικό και φυσικό κεφάλαιο».
Εξάλλου, όπως θυμίζει η Μαρία Παρταλίδου, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν ευνοούν την γεωργία εδώ και χρόνια.
«Τα αιτήματα που έχουν τώρα οι αγρότες δεν είναι διαφορετικά από αυτά που είχανε σε παλαιότερες κινητοποιήσεις δηλαδή είναι τα ίδια. Ειδικά για το αφορολόγητο πετρέλαιο. Ενώ οι βιομήχανοι παίρνουν το εισαγόμενο πετρέλαιο κατευθείαν από το καράβι, δηλαδή αφορολόγητο, στους αγρότες δεν επιτρέπεται αυτό. Σου λένε οι αγρότες “να πάμε να το πάρουμε και εμείς αφορολόγητο, κατευθείαν από το καράβι, γιατί μας αναγκάζεις να το παίρνουμε από τα διυλιστήρια και να πληρώνουμε ΦΠΑ”. Αυτό είναι ένα ερώτημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια» εξηγεί η ίδια.
«Γι’ αυτό φταίνε οι κυβερνήσεις, θέλουν να στηρίξουν τον βιομήχανο ο οποίος έχει μηδέν ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Σε άλλες χώρες οι γεωργοί έχουν μειωμένο ΦΠΑ για το πετρέλαιο, δεν πάνε στα διυλιστήρια. Σου λέει γιατί το εφαρμόζουν άλλες χώρες και εμείς όχι. Δηλαδή παίρνουμε τα αρνητικά της ΚΑΠ και όχι τα θετικά από άλλες χώρες» προσθέτει η κα Παρταλίδου.
Του κόσμου δεν του διαφεύγουν και οι ευθύνες των μεσαζόντων. «Πρόκειται για μια παλοιά ιστορία, από την δεκαετία του 1980» λέει ο κ. Θεοχαράκης τονίζοντας πως «έχουν έναν ρόλο που είναι πολύ σκοτεινός, όπως επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό πλέον το καρτέλ των σούπερ μάρκετ για το οποίο δεν μιλάει κανένας».
«Πράγματι ευθύνονται και οι μεσάζοντες» συμπληρώνει η κα Παρταλίδου τονίζοντας «ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι γίνεται».
Η νοοτροπία;
Δεδομένου ότι ένα 12% επιρρίπτει ευθύνες και στους αγρότες ο Νίκος Θεοχαράκης εξηγεί γιατί ο κόσμος μπορεί να τα βάζει με διαμορφωμένες νοοτροπίες.
«Η λέξη νοοτροπία είναι ασαφής» λέει ο καθηγητής. «Οι αγρότες δεν κατεβαίνουν γιατί έχουν “νοοτροπία καθόδου με τρακτέρ”. Φαντάζομαι η ερώτηση στον κόσμο είναι αν οι αγρότες είναι εν μέρει υπεύθυνοι για την κατάσταση στη γεωργία».
Ο ίδιος εξηγεί πως ήδη ότι «από την εποχή της πρώτης ΚΑΠ οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και για ψηφοθηρικούς λόγους άφησαν τους αγρότες να εισπράττουν τις επιδοτήσεις παρουσιάζοντας τες μάλιστα ως δικές τους επιτυχίες» λέει ο κ. Θεοχαράκης. «Άρα η όποια “νοοτροπία” των αγροτών είναι απότοκος των συμπεριφορών των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες”».
Εξάλλου, «δεν είναι τόσο εύκολο να κατεβάσει κάποιος τρακτέρ στην Αθήνα» καταλήγει ο καθηγητής.