Τη σύμβαση που αφορά τη δεύτερη φάση αξιοποίησης του Τατοΐου υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της μονάδας, σύμβουλος στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, λιμάνια, αεροδρόμια, εκτάσεις κλπ. Εντός του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει η διακριτή μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, η οποία επιβλέπει και τρέχει τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έργα που αν αργήσουν χάνονται τα χρήματα. Σε αυτή τη μονάδα προΐσταται ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί έναν βασικό σύμμαχο της Πολιτείας και της κυβέρνησης στην υλοποίηση έργων μεγάλης εθνικής στρατηγικής σημασίας. Η χρονιά μας έκλεισε με μεγάλες επιτυχίες στο κομμάτι της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας αλλά και της αποκρατικοποίησης, μέσω της μετοχοποίησης στην ελεύθερη αγορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, των ελληνικών Πετρελαίων.
Έσοδα τα οποία για λογαριασμό και στο όνομα του ελληνικού λαού καταλήγουν να απομειώνουν το χρέος. Έχουμε έναν διττό χαρακτήρα, σοφά η Πολιτεία το 2021 συνέστησε τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ωριμάσουμε όλα εκείνα τα αναγκαία έργα, τα οποία επί της ουσίας αναβαθμίζουν τις υποδομές στις βασικές υπηρεσίες που ο πολίτης έχει ανάγκη από το κράτος και μιλάμε για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις σχολές της ΔΥΠΑ, που επί της ουσίας εκπαιδεύονται τα παιδιά, αλλά και μεγάλα έργα τα οποία εξοπλίζουν τη χώρα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες περιβαλλοντολογικές συνθήκες που βιώνει η πλανήτης.
Αναφέρομαι στο πρόγραμμα Αγίς, ένα πρόγραμμα το οποίο η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εμπιστεύτηκε το ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου πλήθους διαγωνισμών για την προμήθεια εξοπλισμού, ειδικού εξοπλισμού από Καναντέρ, από Σούπερ Πούμα, από διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και το δεύτερο πυλώνα προστασίας, πρόληψης και προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος, το πρόγραμμα το οποίο για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στη χώρα για την προστασία του δασικού μας οικοσυστήματος».
Αντιπυρικές ζώνες
Συνέχισε λέγοντας πως: «Ποτέ η πρόληψη δεν αρκεί. Προφανώς υπάρχουν και οι καιρικές συνθήκες που ξεπερνούν τα όποια τα όποια τεχνικά φράγματα. Όμως θέλω να πω ότι μισό δισεκατομμύριο μέσα σε δυόμισι χρόνια δεν έχει προηγούμενο, για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται αυτά τα έργα και αποτελούν το μονοπάτι για να μπορέσει η Πυροσβεστική σε περίπτωση που κληθεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές σε όλες τις περιπτώσεις ή τέλος πάντων όταν προκύπτουν, να μπορεί να κάνει χρήση των σύγχρονων μεγάλων αντιπυρικών ζωνών που φέτος διανοίγουμε.
Για πρώτη φορά θα αγγίξουμε φέτος μαζί με τους καθαρισμούς τα 600.000 τετραγωνικά στρέμματα στη χώρα, από άποψης παρεμβάσεων σε επίπεδο καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.
Όμως είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η μονάδα συνεστήθη από το μηδέν. Έχουμε 40 νέους επαγγελματίες στελέχη εξειδικευμένους, οι οποίοι ωριμάζουν αυτά τα έργα μαζί με μια πλειάδα σοβαρών στελεχών της ιδιωτικής οικονομίας. Και θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη μονάδα αλλά και στα ίδια τα στελέχη που συμβάλλουν καθημερινά με την επιστημοσύνη τους πάνω σε αυτά τα έργα».
Το Τατόι και τα πρώην βασιλικά κτήματα
Ακολούθως αναφέρθηκε στο Τατόι και τα πρώην βασιλικά κτήματα, λέγοντας πως: «Το Υπουργείο Πολιτισμού κατ’ αρχήν έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ωρίμανσης, που είναι η πολύ σημαντική φάση της ωρίμανσης, γιατί επί της ουσίας έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, κάτι το οποίο είναι το ζητούμενο για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο έργο και μάλιστα με έντονο συμβολισμό και με έντονα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Μιλάμε για τον πυρήνα του Τατοΐου με τα κτήρια, τα ιστορικά αυτά κτήρια, τα οποία αποτελούν και μέρος της σύγχρονης ιστορίας και πρέπει να τα αναδείξουμε. Όμως, ήρθε η ώρα να περάσουμε στη δεύτερη φάση της αξιοποίησης. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη τιμή που επιλέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτή τη διαδικασία, καθότι θα μπορέσουμε να προτείνουμε στην Πολιτεία και στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα μοντέλο αξιοποίησης το οποίο να είναι βασισμένο στη βιωσιμότητα, στην αειφορία.
Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι εκεί μιλάμε για έναν φυσικό πλούτο, ο οποίος ναι μεν έχει πληγεί από τις πυρκαγιές, όμως αναζωογονείται και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και θέλουμε να προσελκύσουμε την αγορά ούτως ώστε να κάνει επενδύσεις, οι οποίες θα προσελκύσουν κόσμο, αγροτουρισμό, θα προσελκύσουν την επιστημονική κοινότητα, γιατί έχουμε 1.300 στρέμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για ερευνητικούς ή και για παραγωγικούς λόγους.
Θέλουμε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος με ένα ιστορικό σημείο, με την ιστορικότητα που φέρει και το βάρος που φέρνει η περιοχή, ούτως ώστε να μπορέσει η Αττική επιτέλους τα δύο άκρα της, γιατί το ένα είναι το Ελληνικό, μια μεγάλη ελληνική ιδιωτική βέβαια επένδυση και το άλλο που θα είναι το Τατόι, τα δύο άκρα να έχουν έντονο συμβολικό χαρακτήρα».
Το ΟΑΚΑ
Αναφερόμενος στο πότε θα δοθεί και πάλι για χρήση, είπε: «Νομίζω έκλεισε η περίοδος των κακών ειδήσεων που έπρεπε επί της ουσίας να αναστείλουμε τη δραστηριότητα, αλλά για λόγους ασφαλείας αυτό ήταν το πρέπον.
Το Υπουργείο Αθλητισμού και σωστά η Πολιτεία πήρε τις πρωτοβουλίες, ανέθεσε στο ΤΕΕ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ να φέρουν ένα μοντέλο διαφορετικό, ούτως ώστε γρήγορα να μπορέσουμε αφενός να ανοίξουμε με ασφάλεια για τη χρήση από το ίδιο τον οργανισμό, αλλά και να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι οι φιλοξενούμενοι, είτε πρόκειται για αθλητές, είτε πρόκειται για θεατές, υπάρχει κάποιο θέμα ασφάλειας.
Σκοπός είναι αρχές Απριλίου να δοθεί η άδεια και η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ ότι πληροί τους όρους ασφάλειας. Εμείς είμαστε έτοιμοι από άποψη διαγωνιστικών διαδικασιών. Και όμως αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι το ΟΑΚΑ στο σύνολό του θα αναβαθμιστεί και ο περιβάλλοντας χώρος αλλά και το ποδηλατοδρόμιο μαζί με το μεγάλο στάδιο του Καλατράβα.
Θέλουμε το 2025, στο τέλος του 2025 να υπάρξει μια επιτέλους σοβαρή συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών, ούτως ώστε η επόμενη δεκαετία να είναι και η δεκαετία του αθλητισμού, αλλά και να είναι και ένα μοντέλο, πώς αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις και γίνονται και αυτές βιώσιμες».
Οι υποδομές Υγείας
Ως προς το έργο της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, νοσοκομείων, κέντρων Υγείας, ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε πως: «Νομίζω ότι μετά τη σύσταση του ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που κάνει το κράτος στην αναβάθμιση των υποδομών υγείας. Περισσότερα από 90 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια θα αναβαθμιστούν ουσιωδώς σε επίπεδο χειρουργείων και και των ΤΕΠ, αλλά και 156 Κέντρα Υγείας.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γωνιά στη χώρα που το κράτος κεντρικά να υλοποιεί έργα και να μην φέρουν τη σφραγίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Να είναι βέβαιοι οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί που εμπιστεύτηκαν το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτή τη φάση, ότι θα φέρουμε εις πέρας αυτή τη μεγάλη ευθύνη».
Την προηγούμενη εβδομάδα χτυπήσατε συναγερμό, ο οποίος δεν ξέρω πόσο δυνατά ακούστηκε. Αναφερθήκατε σε κάποιους διαγωνισμούς στους οποίους οι συμμετέχοντες φέρνουν ελλιπείς φακέλους, άρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν. Θυμίζει λίγο αυτό παλαιότερες εποχές με διαγωνισμούς όπου κάποιοι έφερναν ελλιπείς φακέλους ώστε ο ένας επαρκής να πάρει το έργο.
Οι δημόσιοι διαγωνισμοί
Για το θέμα αυτό ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως: «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, έχει ψηφιοποιηθεί το κράτος, δεν υπάρχει τρωτότητα στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται σήμερα οι δημόσιοι διαγωνισμοί.
Αντιθέτως, οφείλουμε όμως, μέσα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτούς οι οποίοι θέλουν να στρεβλώνουν τυχόν την αγορά.
Είμαστε αποφασισμένοι αυτές οι υποθέσεις να τις στείλουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και όντως ετοιμάζουμε τους αντίστοιχους φακέλους.
Θυμίζουν μια άλλη Ελλάδα. Θυμίζουν άλλες πρακτικές. Εδώ έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι από τους πιο σύγχρονους οργανισμούς που έχει ψηφιοποιηθεί καιρό τώρα, ούτως ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί και η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του έργου μας».
Το «εργαλείο παρακολούθησης» της πορείας των έργων
Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο ελέγχου της πορείας των έργων δήλωσε πως: «Εμείς έχουμε έντονη την πεποίθηση ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Αντιθέτως, οφείλουμε να θέσουμε τη δουλειά μας και τον παραγωγικό μας χρόνο ενώπιον αυτών που μας έχουν εμπιστευτεί Και είναι η πολιτεία θεσμικά, το κράτος.
Και από τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον οποιοδήποτε υπουργό έχει επιλέξει τη Μονάδα Συμβάσεων στρατηγικής σημασίας να υλοποιεί τα έργα για λογαριασμό του, έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει ακριβώς τη φάση του έργου, να βλέπει ακριβώς την απορρόφηση που έχει ο φορέας του κατά την υλοποίηση, προκειμένου και οι υπεύθυνοι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και το επιτελικό κράτος να μπορέσει να κινητοποιήσει, να επισπεύσει κάποιες διαδικασίες, οι οποίες συνήθως οι καθυστερήσεις βρίσκονται στην κεντρική διοίκηση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr