Το ερώτημα εάν θα πραγματοποιηθεί η δίκη δε φαίνεται πλέον ταμπού στους νομικούς κύκλους, σχολιάζει αρχικά ο δημοσιογράφος. «Θα είναι 50-50», αναφέρει πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Σε κάθε περίπτωση, οι διαρροές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημόσιες δηλώσεις των εμπλεκομένων -συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή- έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας τη νευρικότητα των διάφορων εμπλεκομένων μερών.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Frédéric Van Leeuw, τον Σεπτέμβριο του 2023, δήλωσε: «Είμαι ομοσπονδιακός εισαγγελέας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τόση πίεση σε μια υπόθεση. Υπάρχουν διαρροές παντού, υπάρχουν ξένοι δικαστές που επικοινωνούν μαζί μας και μερικές φορές θέλουν να παρέμβουν στην έρευνα, υπάρχει ένα ξέσπασμα εναντίον του προηγούμενου ανακριτή και της οικογένειάς του. Με αηδιάζει όλο αυτό».
Η βουλευτική ασυλία είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα τα δικαστήρια των Βρυξελλών, αναφέρει ακολούθως το ρεπορτάζ.
Πιο συγκεκριμένα, ένα τμήμα του δικαστηρίου επανεξετάζει τη νομιμότητα της έρευνας, κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Sven Mary και Christophe Marchand, οι οποίοι θεωρούν ότι από την αρχή της έρευνας παραβιάστηκε η ασυλία που απολάμβανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, γεγονός που θα πρέπει να καταστήσει απαράδεκτη την ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η υπόθεση δεν ξεκίνησε με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά πέντε μήνες νωρίτερα, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο του εισαγγελέα που καλεί τον ανακριτή να αναλάβει την υπόθεση και να ξεκινήσει έρευνα.
Οι Βέλγοι ερευνητές, που ειδοποιήθηκαν από «ξένη υπηρεσία», προσπαθούσαν ήδη να μάθουν περισσότερα για μια «εγκληματική οργάνωση» με «φίλους» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Οκτώβριο του 2023, η εφημερίδα La Libre Belgique αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη αναφοράς και σε μια άλλη έρευνα, η οποία διεξαγόταν ταυτόχρονα σε μια ομάδα που εργαζόταν πάνω στο ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, ικανό να στοχεύει όλα τα smartphones για λογαριασμό ορισμένων κρατών. Εξετάστηκαν οι δραστηριότητες αρκετών βουλευτών χωρίς να αρθεί η ασυλία τους.
Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η Εισαγγελία πέρασε στην αντεπίθεση αμφισβητώντας την άποψη ότι έχουν διαπραχθεί παρατυπίες, αλλά τώρα διατυπώνεται η υπόθεση ότι το Qatargate θα μπορούσε να γίνει... Belgiumgate, με την υπονόμευση της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η γραμμή της κ. Καϊλή, όπως δήλωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στις βελγικές εφημερίδες Sudinfo. «Κατά παράβαση της ασυλίας μου, βρισκόμουν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία», εξήγησε.
Για τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο και την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ζήτησε μάλιστα την επανεξέταση όλων των ενεργειών που έγιναν από την έναρξη της έρευνας. Εν τω μεταξύ, η ανακρίτρια αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνές της.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπερασπιστές της Καϊλή θέλουν να χυθεί άπλετο φως στο καθεστώς μετάνοιας που χορηγήθηκε στον Αντόνιο Παντσέρι με αντάλλαγμα την ομολογία του: ήταν όντως πλήρης, όπως απαιτεί ο νόμος, ή υπήρχαν όροι για την προστασία ορισμένων τρίτων;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr